Kaj boste skuhali danes?
Pokrita pita z zeleno, krompirjem, sirom in slanino
Krepka pita za hladne dni
Pokrita pita z zeleno, krompirjem, sirom in slanino
Krepka pita za hladne dni
Krepka pita s kremastim krompirjem, sirom in hrustljavo napihnjenim testom se prileže zlasti ob hladnih dneh.
Sestavine
- 2 majhni ali 1 večja zelena
- 2 velika krompirja
- 1,5 dl sladke smetane
- nekaj vejic rožmarina
- 500 g listnatega testa
- 150 g sira grojer
- 4 rezine dimljene mesnate slanine
- 1 jajce
- sol
- poper
Praznične jedi kljub celiakiji: slovenska voditeljica delila svoje recepte
Klavdija Winder Pantner, ki jo gledalci poznajo kot Veseljakovo voditeljico, sicer pa prepeva tudi v skupini Katrca, se v zasebnem življenju vsak dan sooča s celiakijo.
Recepti chefa Jerneja Fonde: Postanite zvezda praznične večerje
Iščete ideje za božično ali novoletno večerjo? Jernej Fonda iz Hiša Lisjak razkriva recepte, s katerimi boste navdušili goste.
Se vam je praznična sladica ponesrečila? Rešite jo v 10 minutah
Z dobrimi nameni smo se lotili priprave praznične sladice, a se žal ni posrečila. Brez skrbi, vsakemu se lahko zgodi – to je rešitev.
Sestavine
- 2 majhni ali 1 večja zelena
- 2 velika krompirja
- 1,5 dl sladke smetane
- nekaj vejic rožmarina
- 500 g listnatega testa
- 150 g sira grojer
- 4 rezine dimljene mesnate slanine
- 1 jajce
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Zeleno olupimo, razpolovimo in narežemo na rezine, tudi krompir narežemo na rezine, listke rožmarina pa nasekljamo. Zeleno in krompir damo v veliko kozico, prelijemo ju s slano vodo in zavremo. Nato temperaturo znižamo in počasi kuhamo približno 5 minut, da se zelenjava malo zmehča. Odcedimo, primešamo smetano in rožmarin ter začinimo s soljo in poprom. Kozico odstavimo.
Sir narežemo na tanke rezine, slanino pa na majhne koščke. Polovico testa razvaljamo, da je malo večje kot velik krožnik, ga obrežemo v lep krog in položimo v nizek pekač. Testo obložimo s plastjo zelene in krompirja, nekaj sira in slanine, pri tem pustimo 3 cm roba in plasti ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin.
Razvaljamo še drugo polovico testa, tako da popolnoma pokrije spodnjo plast, ves nadev in seže še malo čez. Rob spodnje plasti testa premažemo z malo stepenega jajca, nato pito pokrijemo z drugim kosom testa in oba kosa stisnemo ob robovih, da se sprimeta. Z ostrim nožem odrežemo odvečno testo in robove stisnemo z vilicami. (Pito lahko pripravimo en dan prej in jo hranimo v hladilniku, preden jo spečemo. V zamrzovalniku jo lahko hranimo do 1 meseca. Preden jo spečemo, jo popolnoma odmrznemo.)
Pred peko na sredini pite naredimo luknjico, skozi katero uhaja para. Pito premažemo s preostankom stepenega jajca. Po želji lahko v zgornjo plast zarežemo vzorec v obliki kolesa. Pito pečemo 25 minut, da se zlato rjavo zapeče. Preden jed postrežemo, jo pustimo počivati 5 minut.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kvinojin narastek s suhim sadjem in snežno oblogo
Narastek z rogljički
Kruhov narastek malo drugače, s francoskimi rogljički namesto kruha in s pridihom Bližnjega vzhoda