
Bučna juha z rdečo lečo
Bučna juha z rdečo lečo

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 800 g bučnega mesa (semena prihranimo)
- 100 g suhe rdeče leče
- 5 vejic timijana
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- 50 g kisle smetane
- sol
- poper
- 1 žlička oljčnega olja za semena
- ščep soli in sladkorja
- kisla smetana, ko postrežemo
- lističi timijana za okras
Preberite tudi

Bralka sprašuje: ‘Kako shraniti meto, da bo res ostala sveža?’
"Na tržnici po navadi kupim velik šop mete. Sveža ostane le dan ali dva in jo nazadnje zavržem. Kako naj jo shranim, da bo ostala sveža vsaj do naslednjega tedna, ko spet obiščem tržnico?"

Beli, zeleni, vijolični šparglji – katere uporabiti pri kuhanju?
Poznamo zelene, bele in vijolične sorte špargljev – odvisno od načina pridelave in izpostavljenosti svetlobi. Kateri se najbolje obnesejo pri kuhanju?

4 znamenja, ki so v zvezi najbolj ljubosumna
Astrologija nam lahko razkrije marsikaj o naših lastnostih, vključno z našim vedenjem v razmerjih. To so najbolj ljubosumna znamenja. Ste to že izkusili?
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 800 g bučnega mesa (semena prihranimo)
- 100 g suhe rdeče leče
- 5 vejic timijana
- 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
- 50 g kisle smetane
- sol
- poper
- 1 žlička oljčnega olja za semena
- ščep soli in sladkorja
- kisla smetana, ko postrežemo
- lističi timijana za okras
Postopek
Čebulo in česen olupimo in nasekajmo. Tudi bučno meso nasekljamo. S timijanovih vejic osmukamo lističe. V večjem loncu segrejemo žlico olja. Popražimo čebulo, da se zmehča in se začenja zlato barvati. Vmešamo česen, bučno meso, lečo in timijanove lističe, nato prilijemo še jušno osnovo. Začinimo s soljo in poprom, pokrijemo in počasi kuhamo 20 do 25 minut, da se leča in zelenjava zmehčata.
Medtem operemo bučna semena. Odstranimo vse meso, ki se jih še drži, nato jih osušimo s kuhinjskimi brisačami. V ponvi segrejemo žličko oljčnega olja in popražimo semena, da začnejo skakati in pokati. Stalno mešamo, vendar vmes ponev pokrijemo, da obdržimo semena v njej. Ko so semena popražena, jim dodamo ščep soli in sladkorja in dobro premešamo.
Juho gladko zmešamo s paličnim mešalnikom ali multipraktikom, nato dodamo kislo smetano in ponovno zmešamo. Začinimo s soljo in poprom.
Juho potresemo s timijanovimi lističi in popraženimi bučnimi semeni ter postrežemo z žlico kisle smetane.