
Bučna juha s črno kumino
Bučna juha s črno kumino

Sestavine
- 800 g buče
- 1 krompir
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 žlički semen črne kumine (črnike)
- ščepec čilija v prahu
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- majhen šopek peteršilja

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
- 800 g buče
- 1 krompir
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 žlički semen črne kumine (črnike)
- ščepec čilija v prahu
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- majhen šopek peteršilja
Postopek
Bučo olupimo, ji odstranimo semenje in jo narežemo na kose. Krompir olupimo in narežemo na kocke. V veliki kozici segrejemo olje, dodamo drobno sesekljano čebulo in pražimo, da porumeni. Dodamo semena črne kumine in čili ter pražimo 1 minuto. Dodamo bučo, krompir in prilijemo jušno osnovo. Zavremo. Dobro premešamo, pokrijemo in pustimo, da narahlo vre 20 minut oziroma tako dolgo, da se zelenjava zmehča.
Juho spiriramo s paličnim mešalnikom in med piriranjem dodamo peteršiljeve liste. Juho lahko v več porcijah zmeljemo v mešalniku. Preden jo postrežemo, jo znova pogrejemo. Lahko jo za 1 mesec zamrznemo.
Nasvet
Bučna juha kot slavnostna predjed
Vzamemo nekaj majhnih školjk pokrovač ali 4 velike, ki jih vodoravno prerežemo na pol. Potresemo jih z malce čilija v prahu in na kratko popečemo po vsaki strani, da rahlo porjavijo. Juho nalijemo v 4 skodele ter jo okrasimo s pokrovačami in lističi peteršilja.