
Kaj boste skuhali danes?
Porova juha s krompirjem
Por imamo radi v celi vrsti jedi, a ta okusna zelenjava najbolj do izraza pride prav v odlični juhi.
Porova juha s krompirjem
Por imamo radi v celi vrsti jedi, a ta okusna zelenjava najbolj do izraza pride prav v odlični juhi.

Sestavine
- 400 g olupljenega krompirja
- 400 g belega dela pora
- 1 majhna čebula
- 50 g masla
- 1–1,2 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 1,4 dl smetane za kuhanje
- 1,3 dl mleka
- sol
- poper
- 1 por (beli del) za jušni vložek
- košček masla
- drobnjak za posip

Preproste jesenske sladice, ki jih pripravljamo vsako sezono
Krajši sivi dnevi hitro prebudijo otožne misli. Preženite jih s toplino, ki jo prinašajo fine sladice iz sezonskega sadja in plodov.

Žlikrofi po nemško: slastni žepki maultaschen
Maultaschen so žlikrofi, značilni za švabsko kuhinjo. Tradicionalno pripravljajo nadev iz mletega mesa, špinače in zelišč, mi pa smo tokrat raje izbrali jesenske okuse.

Hrana za srečno črevesje: recepti za lažjo prebavo
Mirna prebava se začne že v ustih. Dietetičarki Sandra Strehle in Christiane Schäfer razkrivata preproste korake in recepte za zdravo, zadovoljno črevesje.
Sestavine
- 400 g olupljenega krompirja
- 400 g belega dela pora
- 1 majhna čebula
- 50 g masla
- 1–1,2 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 1,4 dl smetane za kuhanje
- 1,3 dl mleka
- sol
- poper
- 1 por (beli del) za jušni vložek
- košček masla
- drobnjak za posip
Postopek
Čebulo olupimo in drobno narežemo. Por očistimo, operemo in narežemo. Olupljen krompir narežemo na majhne kocke. V veliki kozici spenimo maslo, dodamo čebulo, por in krompir, dobro premešamo in malo prepražimo. Začinimo s soljo in poprom, dodamo malo jušne osnove in dušimo približno 10 minut, da se zelenjava nekoliko zmehča, vendar ne porjavi.
Dolijemo 9 dl jušne osnove in kuhamo še 5 minut. Zelenjava se ne sme preveč skuhati, sicer bo izgubila svež okus.
Zelenjavo zmiksamo s paličnim mešalnikom. V kremno zmes vmešamo tri četrtine smetane in mleko ter začinimo po okusu.
Por za jušni vložek narežemo na kolobarčke in jih nekaj minut nežno dušimo na spenjenem maslu. Juho ponovno segrejemo in dodamo še malo jušne osnove, če menimo, da je pregosta. Na krožnike nalijemo juho, dodamo na maslu zdušene porove kolobarčke, žličko smetane in ščepec narezanega drobnjaka. Po želji dodatno popopramo s sveže mletim črnim poprom.
Priljubljeni recepti
Limonove magdalenice
Magdalenice so tradicionalni francoski kolački, ki odlično pospremijo čajanko
Ponvičnik »dutch baby« s pijanimi češnjami
Ta ponvičnik ni holandski, kot bi lahko sklepali po imenu, ampak ameriški. Poznajo ga že dolgo, zdaj pa doživlja pravi preporod.