
Porova juha s krompirjem
Por imamo radi v celi vrsti jedi, a ta okusna zelenjava najbolj do izraza pride prav v odlični juhi.
Porova juha s krompirjem
Por imamo radi v celi vrsti jedi, a ta okusna zelenjava najbolj do izraza pride prav v odlični juhi.

Sestavine
- 400 g olupljenega krompirja
- 400 g belega dela pora
- 1 majhna čebula
- 50 g masla
- 1–1,2 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 1,4 dl smetane za kuhanje
- 1,3 dl mleka
- sol
- poper
- 1 por (beli del) za jušni vložek
- košček masla
- drobnjak za posip

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 400 g olupljenega krompirja
- 400 g belega dela pora
- 1 majhna čebula
- 50 g masla
- 1–1,2 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- 1,4 dl smetane za kuhanje
- 1,3 dl mleka
- sol
- poper
- 1 por (beli del) za jušni vložek
- košček masla
- drobnjak za posip
Postopek
Čebulo olupimo in drobno narežemo. Por očistimo, operemo in narežemo. Olupljen krompir narežemo na majhne kocke. V veliki kozici spenimo maslo, dodamo čebulo, por in krompir, dobro premešamo in malo prepražimo. Začinimo s soljo in poprom, dodamo malo jušne osnove in dušimo približno 10 minut, da se zelenjava nekoliko zmehča, vendar ne porjavi.
Dolijemo 9 dl jušne osnove in kuhamo še 5 minut. Zelenjava se ne sme preveč skuhati, sicer bo izgubila svež okus.
Zelenjavo zmiksamo s paličnim mešalnikom. V kremno zmes vmešamo tri četrtine smetane in mleko ter začinimo po okusu.
Por za jušni vložek narežemo na kolobarčke in jih nekaj minut nežno dušimo na spenjenem maslu. Juho ponovno segrejemo in dodamo še malo jušne osnove, če menimo, da je pregosta. Na krožnike nalijemo juho, dodamo na maslu zdušene porove kolobarčke, žličko smetane in ščepec narezanega drobnjaka. Po želji dodatno popopramo s sveže mletim črnim poprom.