
Pečeni jajčevci s paradižnikom in parmezanom
Pečeni jajčevci s paradižnikom in parmezanom

Sestavine
- 2 jajčevca
- 8 strokov česna
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 100 g naribanega parmezana
- 4 zreli paradižniki
- groba morska sol in sveže mleti poper
- ekstra deviško oljčno olje za pokapanje
- nekaj timijanovih vejic za okras

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 2 jajčevca
- 8 strokov česna
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 100 g naribanega parmezana
- 4 zreli paradižniki
- groba morska sol in sveže mleti poper
- ekstra deviško oljčno olje za pokapanje
- nekaj timijanovih vejic za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Jajčevce po dolgem razpolovimo in z ostrim nožem večkrat diagonalno zarežemo v meso 2 cm globoko. Česen olupimo in vsak strok razrežemo na 4 rezine, ki jih enakomerno razporedimo v zareze – v vsako polovico 8 rezin. Oljčno olje zmešamo z balzamičnim kisom. Jajčevce damo v pekač s prerezano stranjo navzgor, jih solimo in premažemo z mešanico olja in kisa. Postavimo jih v pečico in pečemo približno 40 minut, da se zmehčajo.
Paradižnike blanširamo v vreli vodi. Olupimo jih, ohladimo z mrzlo vodo in vsakega razrežemo na četrtine. Semena in notranjost odstranimo, meso pa narežemo na koščke. Pečene polovice jajčevcev obložimo s koščki paradižnika, potresemo s parmezanom in postavimo v pečico za približno 5 minut, da se zlato obarvajo.
Jajčevce razporedimo na krožnike, pokapljamo z malo ekstra deviškega oljčnega olja, nanje nameljemo malo soli in popra ter okrasimo z vejicami timijana.