
Pečeni jajčevci s paradižnikom in parmezanom
Pečeni jajčevci s paradižnikom in parmezanom

Sestavine
- 2 jajčevca
- 8 strokov česna
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 100 g naribanega parmezana
- 4 zreli paradižniki
- groba morska sol in sveže mleti poper
- ekstra deviško oljčno olje za pokapanje
- nekaj timijanovih vejic za okras

Priljubljen italijanski liker je hit poletnih večerov
Limončelo ni le alkoholni napitek, temveč tudi simbol sredozemske lahkotnosti, gostoljubnosti in uživanja življenja.

Zakaj čiščenje s kisom in sodo bikarbono ne deluje, kot bi želeli
Alkoholni kis in soda bikarbona sta verjetno najbolj opevan par za čiščenje raznovrstnih površin. Pa resnično delujeta, kot bi želeli?

Na ta način bodo rebrca z žara vedno uspela
Rebrca veljajo za pravo kraljevsko jed z žara, a do popolnega okusa vodi le ena pot: počasno pečenje pri nizki temperaturi.
Sestavine
- 2 jajčevca
- 8 strokov česna
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 100 g naribanega parmezana
- 4 zreli paradižniki
- groba morska sol in sveže mleti poper
- ekstra deviško oljčno olje za pokapanje
- nekaj timijanovih vejic za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Jajčevce po dolgem razpolovimo in z ostrim nožem večkrat diagonalno zarežemo v meso 2 cm globoko. Česen olupimo in vsak strok razrežemo na 4 rezine, ki jih enakomerno razporedimo v zareze – v vsako polovico 8 rezin. Oljčno olje zmešamo z balzamičnim kisom. Jajčevce damo v pekač s prerezano stranjo navzgor, jih solimo in premažemo z mešanico olja in kisa. Postavimo jih v pečico in pečemo približno 40 minut, da se zmehčajo.
Paradižnike blanširamo v vreli vodi. Olupimo jih, ohladimo z mrzlo vodo in vsakega razrežemo na četrtine. Semena in notranjost odstranimo, meso pa narežemo na koščke. Pečene polovice jajčevcev obložimo s koščki paradižnika, potresemo s parmezanom in postavimo v pečico za približno 5 minut, da se zlato obarvajo.
Jajčevce razporedimo na krožnike, pokapljamo z malo ekstra deviškega oljčnega olja, nanje nameljemo malo soli in popra ter okrasimo z vejicami timijana.