
Veganski jabolčni drobljenec
Jabolčni drobljenec (tudi apple crumble ali apple crisp) je lahko tudi veganski. Zanj uporabimo kokosovo olje in par skrivnih sestavin. Preverite recept!
Veganski jabolčni drobljenec
Jabolčni drobljenec (tudi apple crumble ali apple crisp) je lahko tudi veganski. Zanj uporabimo kokosovo olje in par skrivnih sestavin. Preverite recept!

Sestavine
- 3 velika čvrsta kiseklasta jabolka (na primer granny smith)
- 3 namizna jabolka (na primer zlati delišes, gala, topaz, idared)
- 1⁄2 žličke mletega cimeta
- 50 g suhega jagodičevja ali svetlih rozin (sultanin)
- 175–200 g hrustljavega posipa
- 2 žlički kokosovega olja
hrustljavi posip (za 500 g)
- 1 žlička vaniljeve paste
- 2 žlici stopljenega kokosovega olja
- 1 dl javorovega sirupa
- 300 g ovsenih kosmičev
- 50 g celih lešnikov
- 50 g bučnih ali sončničnih semen
- 50 g mandljevih lističev
- ščep soli
veganski vaniljev preliv
- 1 žlica javorovega sirupa
- 5 dl poljubnega rastlinskega napitka
- 1⁄2 vrečke praška za puding
- 1 žlička vaniljeve paste (po želji)

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
- 3 velika čvrsta kiseklasta jabolka (na primer granny smith)
- 3 namizna jabolka (na primer zlati delišes, gala, topaz, idared)
- 1⁄2 žličke mletega cimeta
- 50 g suhega jagodičevja ali svetlih rozin (sultanin)
- 175–200 g hrustljavega posipa
- 2 žlički kokosovega olja
hrustljavi posip (za 500 g)
- 1 žlička vaniljeve paste
- 2 žlici stopljenega kokosovega olja
- 1 dl javorovega sirupa
- 300 g ovsenih kosmičev
- 50 g celih lešnikov
- 50 g bučnih ali sončničnih semen
- 50 g mandljevih lističev
- ščep soli
veganski vaniljev preliv
- 1 žlica javorovega sirupa
- 5 dl poljubnega rastlinskega napitka
- 1⁄2 vrečke praška za puding
- 1 žlička vaniljeve paste (po želji)
Postopek
Najprej pripravimo posip. Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo) in dva večja plitva pravokotna pekača obložimo s papirjem za peko. V večji skledi z metlico za stepanje zmešamo kokosovo olje, javorov sirup in vaniljevo pasto, nato pa dodamo preostale sestavine in dobro premešamo, da je vse prekrito s sirupom in oljem. Posip stresemo na pekača, ga enakomerno razporedimo in pečemo 30 do 35 minut. Občasno ga premešamo, da se zlato in hrustljavo zapeče. Nato ga pustimo na pekačih, da se malo ohladi. Pečico pustimo prižgano.
Medtem ko je posip v pečici, jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na kocke s stranico približno 1 cm. Kiselkasta jabolka damo v kozico skupaj s 3 žlicami vode. Pokrijemo jih in pustimo na zmerni temperaturi rahlo vreti 10 minut, da se zelo zmehčajo. Nato primešamo namizna jabolka, cimet, vaniljevo pasto, javorov sirup in suho sadje. Po potrebi dodamo kanček vode in kuhamo še 2 do 3 minute oziroma toliko časa, da se namizna jabolka začnejo mehčati.
Jabolčno mešanico postrgamo v globlji kvadraten pekač s stranicami dolžine 20 cm. Potresemo jo s posipom, in po njem v več majhnih porcijah razporedimo kokosovo olje. Jabolčni drobljenec pečemo 15 do 20 minut oziroma tako dolgo, da se posip zlato rjavo zapeče, jabolčni nadev pa je zelo vroč in ob robovih brbota.
Medtem po navodilih na embalaži skuhamo še puding in po želji vanj vmešamo tudi malo vaniljeve paste. Še toplega postrežemo z drobljencem.
Nasvet
Hrustljav posip lahko v nepredušno zaprti posodi hranimo en mesec. Odličen je za veganski zajtrk, če ga prelijemo z rastlinskim napitkom.