
Vložena pečena paprika v odišavljenem olju
Vložena paprika bo odlična spremljevalka narezkov
Vložena pečena paprika v odišavljenem olju
Vložena paprika bo odlična spremljevalka narezkov

Sestavine
- 5 dl blagega oljčnega olja
- 2 žlički sladke mlete dimljene paprike
- 1 strok česna
- 1 žlica zrn črnega popra
- 1 žlica koromačevih semen
- 8 rdečih paprik
- 8 rumenih paprik
- groba morska sol
- 3 dl belega vinskega kisa

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 5 dl blagega oljčnega olja
- 2 žlički sladke mlete dimljene paprike
- 1 strok česna
- 1 žlica zrn črnega popra
- 1 žlica koromačevih semen
- 8 rdečih paprik
- 8 rumenih paprik
- groba morska sol
- 3 dl belega vinskega kisa
Postopek
Olje vlijemo v srednje veliko kozico in mu dodamo mleto papriko ter na rezinice narezan česen. Nežno segrevamo 5 minut, nato pustimo, da se ohladi. Cedilo obložimo z muslinom in olje precedimo, česen in papriko zavržemo, svetlo oranžno dišeče olje pa prihranimo. V ponvici brez maščobe 1 minuto pražimo začimbe, da spustijo aromo, in jih dodamo v odišavljeno olje.
Gril v pečici močno segrejemo. Paprike razpolovimo (peclje pustimo – pozneje jih preprosto izpulimo) in jih razporedimo na 2 velika pekača s prerezano stranjo navzdol. Pečemo jih približno 15 minut, da lupina počrni. Še vroče paprike preložimo v stekleno skledo, ki jo pokrijemo s pokrovom ali pokrovko, in pustimo, da se ohladijo. Ko so dovolj ohlajene, da jih lahko primemo v roke, jim odstranimo lupino, izpulimo peclje, postrgamo semena in jih natrgamo na večje kose.
V veliki kozici zavremo kis in 3 dl vode ter v mešanico položimo paprike. Ponovno zavremo in nežno kuhamo 3 minute, nato paprike vzamemo ven. Pustimo jih, da se posušijo na zraku ali jih popivnamo s papirnato brisačko. Nato jih rahlo solimo in nadevamo v sterilizirane kozarce. Nekaj minut nežno segrevamo odišavljeno olje, ga vlijemo čez paprike in kozarce zapremo s steriliziranimi pokrovčki. V shrambi se bodo obdržale več mesecev. Preden paprike postrežemo, jih posujemo s sesekljanim peteršiljem.