
Pita z govedino in pivom
Zaradi omamnih vonjev boste to pito nestrpno čakali, da se speče!
Pita z govedino in pivom
Zaradi omamnih vonjev boste to pito nestrpno čakali, da se speče!

Sestavine
- 1 nasekljana čebula
- 1 manjše nasekljano steblo zelene
- 2 žlici masla
- 2 žlici moke
- 700 g govedine za golaž
- 1 žlica worcestrske omake
- 2 goveji jušni kocki
- 2 vejici timijana
- 5 dl temnega piva
- 1 razžvrkljano jajce
- nekaj ščepcev makovih semen
krhko testo
- 400 g moke
- 170 g masla
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 1 žlička soli
- voda po žlicah (približno 0,5 dl)
Preberite tudi

7 receptov s šparglji, ki vedno navdušijo
Šparglji so spet na meniju in mi jih še vedno obožujemo, saj so resni znanilci prave pomadi. Imamo 7 svežih in preprostih, a odličnih receptov.

So najboljši vir antioksidantov za zaščito celic
Artičoke so cenjena sredozemska zelenjava, ki izvira iz severne Afrike in južne Evrope. Priljubljene so zaradi svojega nežnega srčka in rahlo grenkega okusa.

Tri sladke različice pohanih šnit, ki vas bodo ponesle v otroštvo
Nostalgično: Retro pohane šnite malo drugače: s toplimi borovnicami, s pomarančno skuto in z jagodami in rikoto. Trije recepti, ki bodo navdušili male in velike sladkosnede.
Sestavine
- 1 nasekljana čebula
- 1 manjše nasekljano steblo zelene
- 2 žlici masla
- 2 žlici moke
- 700 g govedine za golaž
- 1 žlica worcestrske omake
- 2 goveji jušni kocki
- 2 vejici timijana
- 5 dl temnega piva
- 1 razžvrkljano jajce
- nekaj ščepcev makovih semen
krhko testo
- 400 g moke
- 170 g masla
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 1 žlička soli
- voda po žlicah (približno 0,5 dl)
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. V pekaču s pokrovom, ki ga lahko uporabimo tudi na štedilniku, segrejemo maslo in na njem prepražimo čebulo in zeleno, da se zmehčata. Vmešamo moko, in ko se malo obarva, vmešamo še na večje kose narezano govedino in worcestrsko omako, nadrobimo goveji jušni kocki in timijan. Vse skupaj prelijemo s pivom in zavremo. Jed vzamemo z ognja, pokrijemo s pokrovom in v pečici kuhamo 2 uri. Pokrov nato odstranimo in kuhamo še pol ure, da se omaka zgosti.
Medtem pripravimo krhko testo, tako da vse sestavine, razen vode, damo v multipraktik in ga vključimo le toliko, da se sestavine pomešajo. Vodo dodajamo po potrebi po žlicah, da se sestavine sprimejo. Testo nato stresemo na rahlo pomokano delovno površino in na hitro pregnetemo, da dobimo gladko testo.
Ko meso vzamemo iz pečice, temperaturo zvišamo na 200 °C. Dobro polovico testa razvaljamo in z njim obložimo okrogel model za pito premera 20 do 22 cm. S penovko na testo razporedimo vse meso in ga prelijemo s toliko omake, da je prekrito. Preostalo omako vlijemo v kozico in prihranimo. Razvaljamo še preostalo testo in z njim pito prekrijemo. Odvečno testo odrežemo z ostrim nožem, rob pa utrdimo z vilicami. Iz ostankov testa izdelamo srce in ga premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pomočimo ga v makova semena. Z jajcem premažemo tudi vrh pite, na katerega prilepimo srce. Pito pečemo 30 do 40 minut, da testo postane zlato rjavo in hrustljavo. Omako segrejemo in jo postrežemo s pito. Kot prilogo lahko ponudimo krompir in zeleno solato.
Nasvet
To jed lahko delno pripravimo tudi en dan prej. Že zdušeno govedino ohladimo in shranimo do končne priprave v hladilniku. Tudi krhko testo hranimo v hladilniku.