
Pita z govedino in pivom
Zaradi omamnih vonjev boste to pito nestrpno čakali, da se speče!
Pita z govedino in pivom
Zaradi omamnih vonjev boste to pito nestrpno čakali, da se speče!

Sestavine
- 1 nasekljana čebula
- 1 manjše nasekljano steblo zelene
- 2 žlici masla
- 2 žlici moke
- 700 g govedine za golaž
- 1 žlica worcestrske omake
- 2 goveji jušni kocki
- 2 vejici timijana
- 5 dl temnega piva
- 1 razžvrkljano jajce
- nekaj ščepcev makovih semen
krhko testo
- 400 g moke
- 170 g masla
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 1 žlička soli
- voda po žlicah (približno 0,5 dl)

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 1 nasekljana čebula
- 1 manjše nasekljano steblo zelene
- 2 žlici masla
- 2 žlici moke
- 700 g govedine za golaž
- 1 žlica worcestrske omake
- 2 goveji jušni kocki
- 2 vejici timijana
- 5 dl temnega piva
- 1 razžvrkljano jajce
- nekaj ščepcev makovih semen
krhko testo
- 400 g moke
- 170 g masla
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 1 žlička soli
- voda po žlicah (približno 0,5 dl)
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. V pekaču s pokrovom, ki ga lahko uporabimo tudi na štedilniku, segrejemo maslo in na njem prepražimo čebulo in zeleno, da se zmehčata. Vmešamo moko, in ko se malo obarva, vmešamo še na večje kose narezano govedino in worcestrsko omako, nadrobimo goveji jušni kocki in timijan. Vse skupaj prelijemo s pivom in zavremo. Jed vzamemo z ognja, pokrijemo s pokrovom in v pečici kuhamo 2 uri. Pokrov nato odstranimo in kuhamo še pol ure, da se omaka zgosti.
Medtem pripravimo krhko testo, tako da vse sestavine, razen vode, damo v multipraktik in ga vključimo le toliko, da se sestavine pomešajo. Vodo dodajamo po potrebi po žlicah, da se sestavine sprimejo. Testo nato stresemo na rahlo pomokano delovno površino in na hitro pregnetemo, da dobimo gladko testo.
Ko meso vzamemo iz pečice, temperaturo zvišamo na 200 °C. Dobro polovico testa razvaljamo in z njim obložimo okrogel model za pito premera 20 do 22 cm. S penovko na testo razporedimo vse meso in ga prelijemo s toliko omake, da je prekrito. Preostalo omako vlijemo v kozico in prihranimo. Razvaljamo še preostalo testo in z njim pito prekrijemo. Odvečno testo odrežemo z ostrim nožem, rob pa utrdimo z vilicami. Iz ostankov testa izdelamo srce in ga premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pomočimo ga v makova semena. Z jajcem premažemo tudi vrh pite, na katerega prilepimo srce. Pito pečemo 30 do 40 minut, da testo postane zlato rjavo in hrustljavo. Omako segrejemo in jo postrežemo s pito. Kot prilogo lahko ponudimo krompir in zeleno solato.
Nasvet
To jed lahko delno pripravimo tudi en dan prej. Že zdušeno govedino ohladimo in shranimo do končne priprave v hladilniku. Tudi krhko testo hranimo v hladilniku.