
Zapečena jajca s sirom in smetano
Si lahko zamislite popolnejši recept za nedeljski zajtrk?
Zapečena jajca s sirom in smetano
Si lahko zamislite popolnejši recept za nedeljski zajtrk?

Sestavine
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 8 velikih jajc
- groba morska sol in grobo mlet poper
- velika vejica pehtrana ali šopek peteršilja
- 50 g naribanega sira grojer ali raclette
- 1 dl sladke smetane
ko postrežemo
- 100 g vodne kreše
- opečen kruh

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 8 velikih jajc
- groba morska sol in grobo mlet poper
- velika vejica pehtrana ali šopek peteršilja
- 50 g naribanega sira grojer ali raclette
- 1 dl sladke smetane
ko postrežemo
- 100 g vodne kreše
- opečen kruh
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo) in zavremo lonec vode. V 4 plitve nepregorne modelčke damo po 1 žlico olja in v vsako ubijemo 2 jajci. Začinimo z grobo morsko soljo in grobo mletim poprom, posujemo z nasekljanim pehtranom ali peteršiljem ter sirom, nazadnje pa prelijemo s smetano.
Modelčke postavimo v pekač in prilijemo toliko vrele vode, da sega do polovice višine modelčkov. Pekač previdno prenesemo v pečico in jajčka pečemo 6 do 8 minut ali toliko časa, da se beljaki učvrstijo, rumenjaki pa so še tekoči. Postrežemo takoj, zraven pa ponudimo vodno krešo in pogačice s slanino ali opečene kruhke.