
Zapečena jajca s sirom in smetano
Si lahko zamislite popolnejši recept za nedeljski zajtrk?
Zapečena jajca s sirom in smetano
Si lahko zamislite popolnejši recept za nedeljski zajtrk?

Sestavine
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 8 velikih jajc
- groba morska sol in grobo mlet poper
- velika vejica pehtrana ali šopek peteršilja
- 50 g naribanega sira grojer ali raclette
- 1 dl sladke smetane
ko postrežemo
- 100 g vodne kreše
- opečen kruh

Pšenično pivo je odlična poletna osvežitev
Iz Nemčije prihaja vrsta legendarnih pivskih stilov, a med njimi posebno mesto zaseda pšenično pivo, ki se prileže v prav vseh letnih časih.

Modra rakovica v našem morju: invazivna in agresivna, a izjemno okusna
V slovenskem morju opažajo vse več primerkov modre rakovice, agresivne invazivne vrste, ki povzroča ekološko in ekonomsko škodo. A malokdo ve, da modra rakovica v svetu slovi kot cenjena kulinarična specialiteta in da je njeno meso vrhunske kakovosti.

Hladilnik pred dopustom: porabite, kar imate, zamrznite, kar lahko
Preden se odpravite na težko pričakovani dopust, poskrbite, da vas ob vrnitvi v hladilniku ne pričakata pokvarjena hrana in neprijeten vonj. Porabite, kar imate, zamrznite, kar lahko – preverite naše praktične nasvete in odpotujte brez slabe vesti.
Sestavine
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 8 velikih jajc
- groba morska sol in grobo mlet poper
- velika vejica pehtrana ali šopek peteršilja
- 50 g naribanega sira grojer ali raclette
- 1 dl sladke smetane
ko postrežemo
- 100 g vodne kreše
- opečen kruh
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo) in zavremo lonec vode. V 4 plitve nepregorne modelčke damo po 1 žlico olja in v vsako ubijemo 2 jajci. Začinimo z grobo morsko soljo in grobo mletim poprom, posujemo z nasekljanim pehtranom ali peteršiljem ter sirom, nazadnje pa prelijemo s smetano.
Modelčke postavimo v pekač in prilijemo toliko vrele vode, da sega do polovice višine modelčkov. Pekač previdno prenesemo v pečico in jajčka pečemo 6 do 8 minut ali toliko časa, da se beljaki učvrstijo, rumenjaki pa so še tekoči. Postrežemo takoj, zraven pa ponudimo vodno krešo in pogačice s slanino ali opečene kruhke.