
Kaj boste skuhali danes?
Kruh s sirom (s kislim testom)
Kruh s sirom (s kislim testom)

Sestavine
- 150 g droži (kislega testa), glej nasvet
- 150 g ržene moke
- 400 g polnovredne ržene moke
- 350 g pirine moke
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 200 g trdega sira (drobne kocke)
- 30 g soli
- 1 žlica janeževih ali koromačevih semen
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 3 žlice oljčnega olja
- pribl. 5 dl tople vode

Kulinarično razvajanje na EPK: Brezmejni okusi v Novi Gorici
Od petka, 26. septembra, do nedelje, 28. septembra, bo v Novi Gorici bogato dnevno kulturno-kulinarično dogajanje s ščepcem večerne Brezmejne zabave.

3 recepti z jajčevci, ob katerih si boste obliznili prste
Jajčevec je kralj poletne kuhinje – skriva se v omakah, zablesti na žaru in prevzame glavno vlogo v pečici. A sezona se bliža koncu, le dobro jo izkoristite.

Pokrovače: morsko razkošje okusov, ki ga pogosto pripravljamo napačno
Jakobova pokrovača velja za pravo lepotico med školjkami – toliko, da jo je Botticelli upodobil kot školjko, iz katere se rodi boginja Venera.
Sestavine
- 150 g droži (kislega testa), glej nasvet
- 150 g ržene moke
- 400 g polnovredne ržene moke
- 350 g pirine moke
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 200 g trdega sira (drobne kocke)
- 30 g soli
- 1 žlica janeževih ali koromačevih semen
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 3 žlice oljčnega olja
- pribl. 5 dl tople vode
Postopek
Večer pred peko zmešamo kislo testo in rženo moko (150 g) z malo mlačne vode. Naslednji dan dodamo fermentiranemu predtestu vse ostale sestavine in zgnetemo v voljno testo. Testo naj vzhaja približno 4 ure, nato ga ponovno pregnetemo in pustimo, da vzhaja skoraj do dvojne prostornine.
Testo še tretjič premesimo, oblikujemo v hlebec in damo v košarico, ki smo jo obložili s kuhinjsko krpo, in nekaj časa pustimo še vzhajati.
Pečico segrejemo na 250 °C. Vzhajan hlebec zvrnemo na pekač, površino kruha premažemo z vodo in kruh pečemo na srednjem vodilu približno 10 minut. Temperaturo v pečici znižamo na 190 °C in pečemo še približno 50 minut.
Nasvet
Droži oziroma kislo testo lahko pripravimo sami od začetka ali z ekstraktom kislega testa, ki je na prodaj v trgovinah. Zavitek ekstrakta kislega testa zmešamo z 100 g ržene moke in približno 1 dl tople vode v gosto zmes. Pustimo, da na toplem vzhaja 12 ur. Potem dodamo še 100 g ržene moke in 1 dl tople vode ter pustimo še 3 do 6 ur, da se v testu pojavijo majhni mehurčki (vrenje). Nato spet dodamo 100 g ržene moke in 1 dl tople vode in pustimo še 3 do 6 ur, da testo dobi rahlo kiselkast vonj in okus, na površini pa se pojavijo mehurčki. Zdaj je kislo testo pripravljeno za uporabo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Odprta lazanja z gobami in bučo
Lazanja z gobami in bučo je odlična topla predjed slavnostne večerje ali domiselno kosilo.