Kaj boste skuhali danes?
Kruh s sirom (s kislim testom)
Kruh s sirom (s kislim testom)
Sestavine
- 150 g droži (kislega testa), glej nasvet
- 150 g ržene moke
- 400 g polnovredne ržene moke
- 350 g pirine moke
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 200 g trdega sira (drobne kocke)
- 30 g soli
- 1 žlica janeževih ali koromačevih semen
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 3 žlice oljčnega olja
- pribl. 5 dl tople vode
Tako rahli in okusni štruklji, da zasenčijo tudi glavno jed
Kvašeni štruklji s skuto so lahko odlična priloga tudi za martinovo – rahli in polnega okusa se lepo podajo k pečeni perutnini in dušenemu rdečemu zelju.
Sladica, ki očara z izgledom in okusom
Torta Eszterhazy je elegantna sladica za posebne priložnosti. Priprava je poseben izziv, a oh, rezultat je tako zelo vreden truda.
Ta viralni hit z družbenih omrežij bo vaš novi najljubši proteinski obrok
Če iščete hitro, okusno in hranljivo jed, ki bo všeč vsem doma, je tortilja z jajcem iz pečice pravi odgovor.
Sestavine
- 150 g droži (kislega testa), glej nasvet
- 150 g ržene moke
- 400 g polnovredne ržene moke
- 350 g pirine moke
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 200 g trdega sira (drobne kocke)
- 30 g soli
- 1 žlica janeževih ali koromačevih semen
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 3 žlice oljčnega olja
- pribl. 5 dl tople vode
Postopek
Večer pred peko zmešamo kislo testo in rženo moko (150 g) z malo mlačne vode. Naslednji dan dodamo fermentiranemu predtestu vse ostale sestavine in zgnetemo v voljno testo. Testo naj vzhaja približno 4 ure, nato ga ponovno pregnetemo in pustimo, da vzhaja skoraj do dvojne prostornine.
Testo še tretjič premesimo, oblikujemo v hlebec in damo v košarico, ki smo jo obložili s kuhinjsko krpo, in nekaj časa pustimo še vzhajati.
Pečico segrejemo na 250 °C. Vzhajan hlebec zvrnemo na pekač, površino kruha premažemo z vodo in kruh pečemo na srednjem vodilu približno 10 minut. Temperaturo v pečici znižamo na 190 °C in pečemo še približno 50 minut.
Nasvet
Droži oziroma kislo testo lahko pripravimo sami od začetka ali z ekstraktom kislega testa, ki je na prodaj v trgovinah. Zavitek ekstrakta kislega testa zmešamo z 100 g ržene moke in približno 1 dl tople vode v gosto zmes. Pustimo, da na toplem vzhaja 12 ur. Potem dodamo še 100 g ržene moke in 1 dl tople vode ter pustimo še 3 do 6 ur, da se v testu pojavijo majhni mehurčki (vrenje). Nato spet dodamo 100 g ržene moke in 1 dl tople vode in pustimo še 3 do 6 ur, da testo dobi rahlo kiselkast vonj in okus, na površini pa se pojavijo mehurčki. Zdaj je kislo testo pripravljeno za uporabo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čokoladni tartufi
Čokoladni tartufi po receptu mojstra Andreja Goljata bodo mimogrede pripravljeni in še hitreje pospravljeni.