© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Kruh s sirom (s kislim testom)

Kruh s sirom (s kislim testom)

Čas priprave 1 h 20 min + fermentiranje + vzhajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina 1 hlebec
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
kruh s sirom-s kislim testom-72

Sestavine

  • 150 g droži (kislega testa), glej nasvet
  • 150 g ržene moke
  • 400 g polnovredne ržene moke
  • 350 g pirine moke
  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
  • 200 g trdega sira (drobne kocke)
  • 30 g soli
  • 1 žlica janeževih ali koromačevih semen
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 3 žlice oljčnega olja
  • pribl. 5 dl tople vode

Sestavine

  • 150 g droži (kislega testa), glej nasvet
  • 150 g ržene moke
  • 400 g polnovredne ržene moke
  • 350 g pirine moke
  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
  • 200 g trdega sira (drobne kocke)
  • 30 g soli
  • 1 žlica janeževih ali koromačevih semen
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 3 žlice oljčnega olja
  • pribl. 5 dl tople vode

Postopek

1

Večer pred peko zmešamo kislo testo in rženo moko (150 g) z malo mlačne vode. Naslednji dan dodamo fermentiranemu predtestu vse ostale sestavine in zgnetemo v voljno testo. Testo naj vzhaja približno 4 ure, nato ga ponovno pregnetemo in pustimo, da vzhaja skoraj do dvojne prostornine.

2

Testo še tretjič premesimo, oblikujemo v hlebec in damo v košarico, ki smo jo obložili s kuhinjsko krpo, in nekaj časa pustimo še vzhajati.

3

Pečico segrejemo na 250 °C. Vzhajan hlebec zvrnemo na pekač, površino kruha premažemo z vodo in kruh pečemo na srednjem vodilu približno 10 minut. Temperaturo v pečici znižamo na 190 °C in pečemo še približno 50 minut.

Nasvet

Droži oziroma kislo testo lahko pripravimo sami od začetka ali z ekstraktom kislega testa, ki je na prodaj v trgovinah. Zavitek ekstrakta kislega testa zmešamo z 100 g ržene moke in približno 1 dl tople vode v gosto zmes. Pustimo, da na toplem vzhaja 12 ur. Potem dodamo še 100 g ržene moke in 1 dl tople vode ter pustimo še 3 do 6 ur, da se v testu pojavijo majhni mehurčki (vrenje). Nato spet dodamo 100 g ržene moke in 1 dl tople vode in pustimo še 3 do 6 ur, da testo dobi rahlo kiselkast vonj in okus, na površini pa se pojavijo mehurčki. Zdaj je kislo testo pripravljeno za uporabo.

Priljubljeni recepti

Bistecca alla fiorentina

Florentinski zrezek

25 min
Srednje zahtevno

Odprta lazanja z gobami in bučo

Lazanja z gobami in bučo je odlična topla predjed slavnostne večerje ali domiselno kosilo.

1 h 10 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.