
Kruh s sirom (s kislim testom)
Kruh s sirom (s kislim testom)

Sestavine
- 150 g droži (kislega testa), glej nasvet
- 150 g ržene moke
- 400 g polnovredne ržene moke
- 350 g pirine moke
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 200 g trdega sira (drobne kocke)
- 30 g soli
- 1 žlica janeževih ali koromačevih semen
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 3 žlice oljčnega olja
- pribl. 5 dl tople vode
Preberite tudi

So najboljši vir antioksidantov za zaščito celic
Artičoke so cenjena sredozemska zelenjava, ki izvira iz severne Afrike in južne Evrope. Priljubljene so zaradi svojega nežnega srčka in rahlo grenkega okusa.

Tri sladke različice pohanih šnit, ki vas bodo ponesle v otroštvo
Nostalgično: Retro pohane šnite malo drugače: s toplimi borovnicami, s pomarančno skuto in z jagodami in rikoto. Trije recepti, ki bodo navdušili male in velike sladkosnede.

Nasvet: Olja vloženih oliv nikar ne zavrzite
Olje, v katero so vložene olive, je uporabno tudi pri pripravi hrane. Zlasti kadar gre za kakovostno ekstra deviško olje, bi ga bilo res škoda zavreči.
Sestavine
- 150 g droži (kislega testa), glej nasvet
- 150 g ržene moke
- 400 g polnovredne ržene moke
- 350 g pirine moke
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 200 g trdega sira (drobne kocke)
- 30 g soli
- 1 žlica janeževih ali koromačevih semen
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 3 žlice oljčnega olja
- pribl. 5 dl tople vode
Postopek
Večer pred peko zmešamo kislo testo in rženo moko (150 g) z malo mlačne vode. Naslednji dan dodamo fermentiranemu predtestu vse ostale sestavine in zgnetemo v voljno testo. Testo naj vzhaja približno 4 ure, nato ga ponovno pregnetemo in pustimo, da vzhaja skoraj do dvojne prostornine.
Testo še tretjič premesimo, oblikujemo v hlebec in damo v košarico, ki smo jo obložili s kuhinjsko krpo, in nekaj časa pustimo še vzhajati.
Pečico segrejemo na 250 °C. Vzhajan hlebec zvrnemo na pekač, površino kruha premažemo z vodo in kruh pečemo na srednjem vodilu približno 10 minut. Temperaturo v pečici znižamo na 190 °C in pečemo še približno 50 minut.
Nasvet
Droži oziroma kislo testo lahko pripravimo sami od začetka ali z ekstraktom kislega testa, ki je na prodaj v trgovinah. Zavitek ekstrakta kislega testa zmešamo z 100 g ržene moke in približno 1 dl tople vode v gosto zmes. Pustimo, da na toplem vzhaja 12 ur. Potem dodamo še 100 g ržene moke in 1 dl tople vode ter pustimo še 3 do 6 ur, da se v testu pojavijo majhni mehurčki (vrenje). Nato spet dodamo 100 g ržene moke in 1 dl tople vode in pustimo še 3 do 6 ur, da testo dobi rahlo kiselkast vonj in okus, na površini pa se pojavijo mehurčki. Zdaj je kislo testo pripravljeno za uporabo.