
Orientalska enolončnica s čičerko, paradižnikom in špinačo
Ta enolončnica je odlična ideja za "meal prep"
Orientalska enolončnica s čičerko, paradižnikom in špinačo
Ta enolončnica je odlična ideja za "meal prep"

Sestavine
- 1 žlica rastlinskega olja
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- košček svežega ingverja (za palec velik)
- 2 malo pekoča rdeča čilija
- ½ žličke kurkume
- ¾ žličke garam masale
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 4 paradižniki
- 2 žlički paradižnikove mezge
- 1 pločevinka (400 g) čičerke
- 200 g mladih špinačnih listov
- sol

Pripravite osladkorjene cvetove vrtnic
Na nas se je obrnila bralka s polnim vrtom vrtnic. »Cvetove bi rada posušila s sladkorjem in jih uporabila za okrasitev tort. Hvaležna bi bila za navodila, kako se pripravijo taki cvetni listi in za več idej, kako jih lahko uporabim v kuhinji.«

Razbijamo mite: ali mleko res vsebuje antibiotike in rastne hormone?
Je bolj zdravo surovo mleko ali pasterizirano? Nam homogenizirano mleko lahko škodi? Ob svetovnem dnevu mleka preverjamo, kateri miti o kravjem mleku (ne) držijo.

Svetovni dan mleka: praznujte s kremasto mlečno sladico
Svetovni dan mleka je priložnost, da se spomnimo, kako pomembno vlogo ima mleko – ne le kot vir kalcija in beljakovin, temveč tudi kot temelj nepogrešljivih sladic.
Sestavine
- 1 žlica rastlinskega olja
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- košček svežega ingverja (za palec velik)
- 2 malo pekoča rdeča čilija
- ½ žličke kurkume
- ¾ žličke garam masale
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 4 paradižniki
- 2 žlički paradižnikove mezge
- 1 pločevinka (400 g) čičerke
- 200 g mladih špinačnih listov
- sol
Postopek
Čebulo in česen olupimo, čebulo narežemo na tanke rezine, česen sesekljamo. Ingver olupimo in naribamo. Čili očistimo in narežemo na rezinice. Paradižnik nasekljamo.
V voku ali globoki ponvi segrejemo olje in na nizki temperaturi posteklenimo čebulo. Dodamo česen, ingver in čili ter pražimo še naslednjih 5 minut.
Dodamo kurkumo, garam masalo, kumin in na nizki temperaturi mešamo nekaj sekund, nato v ponev stresemo sesekljan paradižnik. Vmešamo še paradižnikovo mezgo in dušimo 5 minut.
Čičerko splaknemo, dobro odcedimo in stresemo v ponev. Dodamo še 3 dl vode in kuhljamo 10 minut, nato vmešamo špinačo ter premešamo, da špinača ovene. Solimo po okusu in postrežemo.