
Humus
Orientalski čičerkin pire s tahinijem
Humus
Orientalski čičerkin pire s tahinijem

Sestavine
- 400 g kuhane čičerke iz pločevinke
- 4 žlice tahinija (sezamove paste)
- 3 stroki česna
- 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
- 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- lupina in sok 1 ½ limone

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 400 g kuhane čičerke iz pločevinke
- 4 žlice tahinija (sezamove paste)
- 3 stroki česna
- 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
- 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- lupina in sok 1 ½ limone
Postopek
Čičerko temeljito splaknemo in odcedimo. Česen pretlačimo. V multipraktiku zmeljemo vse sestavine za humus; prilijemo jim približno 0,5 dl vode, odvisno od tega, kako gost humus želimo. Posolimo in za največ 24 ur shranimo v hladilniku.
Nasvet
Humus se prileže k mesnim jedem, zlasti k jagnjetini, odličen pa je tudi kot namaz v sendvičih, pomaka za presno zelenjavo ali preprosto s toplim kruhom. Po želji mu lahko dodamo različne začimbe, recimo koriander ali čili, in druge dodatke, kot so posušeni paradižniki ali črne olive. V hladilniku ga lahko hranimo do 5 dni.