
Humus
Orientalski čičerkin pire s tahinijem
Humus
Orientalski čičerkin pire s tahinijem

Sestavine
- 400 g kuhane čičerke iz pločevinke
- 4 žlice tahinija (sezamove paste)
- 3 stroki česna
- 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
- 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- lupina in sok 1 ½ limone

Pisana in slastna paella brez mesa
Številni ob besedi paella najprej pomislimo na morske sadeže in piščanca, a tudi brez teh sestavin lahko na mizo postavimo slastno paello.

Murkov zos in druge (pretežno štajerske) dobrote s kumarami
Vsi, ki so odraščali vzhodno od Trojan, gotovo vedo, da poletje ne mine brez murkovega zosa. Vsi ostali se verjetno sprašujejo, kaj so murke.

Kombuča: recepti, triki in razlogi, zakaj je tako priljubljena
Kombuča je fermentiran napitek iz čaja z blagodejnimi učinki. Odkrijte, kako jo pripraviti doma in popestriti z okusi za edinstveno aromo.
Sestavine
- 400 g kuhane čičerke iz pločevinke
- 4 žlice tahinija (sezamove paste)
- 3 stroki česna
- 2 žlički mletega kumina (orientalske kumine)
- 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- lupina in sok 1 ½ limone
Postopek
Čičerko temeljito splaknemo in odcedimo. Česen pretlačimo. V multipraktiku zmeljemo vse sestavine za humus; prilijemo jim približno 0,5 dl vode, odvisno od tega, kako gost humus želimo. Posolimo in za največ 24 ur shranimo v hladilniku.
Nasvet
Humus se prileže k mesnim jedem, zlasti k jagnjetini, odličen pa je tudi kot namaz v sendvičih, pomaka za presno zelenjavo ali preprosto s toplim kruhom. Po želji mu lahko dodamo različne začimbe, recimo koriander ali čili, in druge dodatke, kot so posušeni paradižniki ali črne olive. V hladilniku ga lahko hranimo do 5 dni.