
Korenčkov falafel
100-odstotno rastlinski obrok, poln harmonično usklajenih okusov in hrustljave zelenjave, bo navdušil vse ljubitelje dobre hrane.
Korenčkov falafel
100-odstotno rastlinski obrok, poln harmonično usklajenih okusov in hrustljave zelenjave, bo navdušil vse ljubitelje dobre hrane.

Sestavine
falafel
- 1 pločevinka (400 g) čičerke
- 100 g korenja
- 1⁄2 stroka česna
- 1⁄2 žličke kumina (orientalske kumine)
- 1⁄2 žličke mletih semen koriandra
- pest nasekljanih listov koriandra
- 1 žlica koruznega škroba
- 1 žlička soli
- sezamova semena za posip
- olje za peko
ko postrežemo (po želji)
- tanko narezana zelena solata
- tanko narezano rdeče zelje, pomešano z limonovim sokom
- celi vloženi čiliji ali feferoni
- paradižnik, narezan na krhlje
- humus
- krhlji limone
- pekoča omaka
- ploščati kruhki, pšenične tortilje ali drug kruh

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.

Tako lahko porabite presežek paradižnika
Polsušeni paradižnik je čudovit način, da porabimo presežke paradižnika, ko ga je na vrtovih in na tržnicah v izobilju, in ga shranimo za hladnejše dni.

Blitva: zakladnica vitaminov, folne kisline in popolna poletna priloga
Blitva je lahko na jedilniku vse leto, a običajno predvsem v poletnih mesecih pogosteje posežemo po njej, ko se kot priloga znajde ob morskih sadežih. Vsebuje malo kalorij in veliko dobrega.
Sestavine
falafel
- 1 pločevinka (400 g) čičerke
- 100 g korenja
- 1⁄2 stroka česna
- 1⁄2 žličke kumina (orientalske kumine)
- 1⁄2 žličke mletih semen koriandra
- pest nasekljanih listov koriandra
- 1 žlica koruznega škroba
- 1 žlička soli
- sezamova semena za posip
- olje za peko
ko postrežemo (po želji)
- tanko narezana zelena solata
- tanko narezano rdeče zelje, pomešano z limonovim sokom
- celi vloženi čiliji ali feferoni
- paradižnik, narezan na krhlje
- humus
- krhlji limone
- pekoča omaka
- ploščati kruhki, pšenične tortilje ali drug kruh
Postopek
Čičerko odcedimo in osušimo na kuhinjski brisački. Korenje olupimo, naribamo in ožmemo, da odstranimo odvečno tekočino. Česen pretisnemo skozi stiskalnik.
Čičerko, korenje, česen, kumin, mleti in nasekljani koriander, koruzni škrob in sol damo v multipraktik. Zmeljemo v grobo pasto in damo v skledo.
Maso zajemamo z veliko žlico in oblikujemo nekoliko sploščene kroglice. Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih za 30 minut postavimo v hladilnik. Posujemo jih z malo sezamovih semen in pritisnemo ob falafle, da se jih primejo.
V oplasteni ponvi segrejemo malo olja. Na njem spečemo falafle, da se na obeh straneh hrustljavo zapečejo in zlato obarvajo. Postrežemo z dodatki.
Popoln domači humus
pripravimo iz suhe čičerke, najpomembnejši pa je postopek namakanja s sodo bikarbono. Čičerko damo v skledo, prelijemo z dvojno količino hladne vode, primešamo 1 žličko sode bikarbone in pustimo, da se namaka 24 ur. Recept za humus najdete na spletni strani.