Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 1 dl sončničnega olja
- 170 g sladkorja
- 170 g moke
- ½ žličke sode bikarbone
- 4 žlice kakava v prahu
- 100 g čokoladnih kapljic ali koščkov čokolade
- 170 g zelo zrelih banan
- 3 srednje velika jajca
- ½ dl mleka
- pest nasekljanega bananinega čipsa
- sončnično olje in papir za peko za podolgovat model
preliv
- 100 g mlečne čokolade
- 1 dl kisle smetane
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 1 dl sončničnega olja
- 170 g sladkorja
- 170 g moke
- ½ žličke sode bikarbone
- 4 žlice kakava v prahu
- 100 g čokoladnih kapljic ali koščkov čokolade
- 170 g zelo zrelih banan
- 3 srednje velika jajca
- ½ dl mleka
- pest nasekljanega bananinega čipsa
- sončnično olje in papir za peko za podolgovat model
preliv
- 100 g mlečne čokolade
- 1 dl kisle smetane
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Model premažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko tako, da sega papir tudi 2 cm nad rob modla. V veliki skledi zmešamo sladkor, moko, sodo bikarbono, kakav in čokolado.
Ločimo rumenjake in beljake dveh jajc. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Banane zmečkamo in jih v drugi skledi zmešamo z dvema rumenjakoma in preostalim celim jajcem. Vmešamo še olje in mleko ter vse to na hitro premešamo s suhimi sestavinami. Primešamo še četrtino snega, da testo malo razrahljamo, nato nežno vmešamo še preostali sneg. Testo vlijemo v model in pečemo približno 1 uro in 15 minut oziroma da zobotrebec, ki ga zapičimo v kolač, ostane čist.
Pečeni kolač ohladimo v modlu, ki ga postavimo na kuhinjsko rešetko. Pripravimo še preliv tako, da nad soparo nežno raztopimo čokolado s kislo smetano. Preliv ohladimo v hladilniku, da postane lepo mazav. Kolač vzamemo iz modla, ga premažemo s prelivom in posujemo z bananinim čipsom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Paradižnikova pita s testom z oljčnim oljem
Paradižnikova pita, ki je sočna in prijetna za tople poletne večere