© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Bananin kolač z javorovim sirupom

Najboljši je še topel

Bananin kolač z javorovim sirupom

Najboljši je še topel

Čas priprave 1 h 30 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 8 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Bananin-kolac_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 100 g zmehčanega masla
  • 8 žlic javorovega sirupa
  • 3 manjše zrele banane in 1 preveč zrela banana
  • 200 g svetlega sladkorja muskovado
  • 4 jajca
  • 2 žlički vaniljeve paste ali sredica iz 2 strokov vanilje
  • 200 g moke
  • 1 žlica pecilnega praška
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 100 g mletih mandljev
  • 200 g navadnega grškega jogurta
  • maslo za model
  • javorov sirup, ko postrežemo
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 100 g zmehčanega masla
  • 8 žlic javorovega sirupa
  • 3 manjše zrele banane in 1 preveč zrela banana
  • 200 g svetlega sladkorja muskovado
  • 4 jajca
  • 2 žlički vaniljeve paste ali sredica iz 2 strokov vanilje
  • 200 g moke
  • 1 žlica pecilnega praška
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 100 g mletih mandljev
  • 200 g navadnega grškega jogurta
  • maslo za model
  • javorov sirup, ko postrežemo

Postopek

1

Pečico segrejemo na 160 °C, model s stranicami 20 cm premažemo z maslom in dno obložimo s papirjem za peko. V model vlijemo polovico javorovega sirupa, nato model nagnemo na vse strani, da se sirup razporedi po dnu. Manjše banane olupimo, jih vzdolžno prerežemo in z rezno stranjo navzdol razporedimo po pekaču.

2

Z električnim mešalnikom stepemo maslo, sladkor, jajca, vaniljo in dodamo še zmečkano zelo zrelo banano. Vmešamo moko, presejano s pecilnim praškom, in sodo ter mlete mandlje. Dodamo še jogurt in maso previdno vlijemo v pekač; pri tem pazimo, da banan ne premaknemo preveč.

3

Pečemo 45 minut do 1 ure, da lesena palčka, ki jo zapičimo v testo, ostane skoraj čista. S to leseno palčko naredimo luknje po celotni površini kolača tako, da jo zapičimo samo do polovične globine testa. Luknje prelijemo s preostalim sirupom in počakamo nekaj minut, da ga biskvit popije. Nato kolač previdno zvrnemo iz modla tako, da je spodnja stran zgoraj. Prelijemo še z malo sirupa in še toplo postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.