Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 100 g zmehčanega masla
- 8 žlic javorovega sirupa
- 3 manjše zrele banane in 1 preveč zrela banana
- 200 g svetlega sladkorja muskovado
- 4 jajca
- 2 žlički vaniljeve paste ali sredica iz 2 strokov vanilje
- 200 g moke
- 1 žlica pecilnega praška
- 1 žlica sode bikarbone
- 100 g mletih mandljev
- 200 g navadnega grškega jogurta
- maslo za model
- javorov sirup, ko postrežemo
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 100 g zmehčanega masla
- 8 žlic javorovega sirupa
- 3 manjše zrele banane in 1 preveč zrela banana
- 200 g svetlega sladkorja muskovado
- 4 jajca
- 2 žlički vaniljeve paste ali sredica iz 2 strokov vanilje
- 200 g moke
- 1 žlica pecilnega praška
- 1 žlica sode bikarbone
- 100 g mletih mandljev
- 200 g navadnega grškega jogurta
- maslo za model
- javorov sirup, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C, model s stranicami 20 cm premažemo z maslom in dno obložimo s papirjem za peko. V model vlijemo polovico javorovega sirupa, nato model nagnemo na vse strani, da se sirup razporedi po dnu. Manjše banane olupimo, jih vzdolžno prerežemo in z rezno stranjo navzdol razporedimo po pekaču.
Z električnim mešalnikom stepemo maslo, sladkor, jajca, vaniljo in dodamo še zmečkano zelo zrelo banano. Vmešamo moko, presejano s pecilnim praškom, in sodo ter mlete mandlje. Dodamo še jogurt in maso previdno vlijemo v pekač; pri tem pazimo, da banan ne premaknemo preveč.
Pečemo 45 minut do 1 ure, da lesena palčka, ki jo zapičimo v testo, ostane skoraj čista. S to leseno palčko naredimo luknje po celotni površini kolača tako, da jo zapičimo samo do polovične globine testa. Luknje prelijemo s preostalim sirupom in počakamo nekaj minut, da ga biskvit popije. Nato kolač previdno zvrnemo iz modla tako, da je spodnja stran zgoraj. Prelijemo še z malo sirupa in še toplo postrežemo.