Kaj boste skuhali danes?
Sočen hruškov kolač z datlji in ingverjem
Ta kolač lahko tudi zamrznemo, če ga seveda še sploh kaj ostane.
Sočen hruškov kolač z datlji in ingverjem
Ta kolač lahko tudi zamrznemo, če ga seveda še sploh kaj ostane.
Sestavine
- 250 g datljev brez koščic
- 3 dl mleka
- 100 g masla
- 140 g vloženega ingverja (glej nasvet)
- 140 g temnega sladkorja muskovado
- 3 velike zrele hruške
- 170 g moke
- 50 g orehov pekan (ali navadnih)
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 žlički mletega ingverja
- ½ žličke mešanice začimb za medenjake
- 2 stepeni jajci
- maščoba za pekač
brandyjev sirup
- 85 g svetlega sladkorja muskovado
- 1,5 dl brandyja
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 250 g datljev brez koščic
- 3 dl mleka
- 100 g masla
- 140 g vloženega ingverja (glej nasvet)
- 140 g temnega sladkorja muskovado
- 3 velike zrele hruške
- 170 g moke
- 50 g orehov pekan (ali navadnih)
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 žlički mletega ingverja
- ½ žličke mešanice začimb za medenjake
- 2 stepeni jajci
- maščoba za pekač
brandyjev sirup
- 85 g svetlega sladkorja muskovado
- 1,5 dl brandyja
Postopek
Datlje drobno nasekljamo. Deset orehov prihranimo, preostale pa prav tako nasekljamo. V primerno veliko kozico damo datlje skupaj z mlekom, maslom, vloženim ingverjem in sladkorjem. Počasi kuhamo, da se maslo raztopi in da začne mešanica ob robovih kozice vreti. Dobro premešamo, odstranimo z ognja in damo na stran približno za eno uro, da se ohladi.
Pečico segrejemo na 180 °C. Model za torto namastimo in obložimo s papirjem za peko. Hruške olupimo in narežemo na večje kose. Moko, nasekljane orehe, pecilni prašek in sodo bikarbono zmešamo z začimbami, vse skupaj pa še z mešanico ingverja in datljev. Vmešamo še jajca in maso zlijemo v model. Po vrhu razporedimo hruške in deset prihranjenih, rahlo zdrobljenih orehov. Pečemo 40 minut, nato pa vrh kolača prekrijemo z aluminijasto folijo in pečemo še 25 do 30 minut. Naredimo preizkus z leseno palčko. Zabodemo jo v kolač, in če je na njej še nekaj lepljivih drobtinic, ko jo izvlečemo, kolač pečemo še nekaj minut.
Pripravimo brandyjev sirup. V kozico damo sladkor z 0,5 dl vode in kuhamo na šibkem ognju, da se sladkor raztopi in postane sirup. V sirup vmešamo brandy, ga odstavimo z ognja in prihranimo. Ko se kolač speče, ga prelijemo s polovico brandyjevega sirupa in ohladimo. Postrežemo ohlajenega z malo dodatnega sirupa.
Nasvet
Ingver vložimo v sirup tako, da vzamemo približno 300 g olupljenega ingverja, 300 g sladkorja in 6 dl vode. Ingver narežemo na drobne kocke in ga skupaj s preostalima sestavinama damo v primerno veliko kozico. Kuhamo tako dolgo, da sladkor postane gost sirup (približno 20 do 25 minut). Večkrat premešamo. Za ta kolač potrebujemo približno polovico tako pripravljenega ingverja. Preostanek preložimo v manjši čist kozarec, zapremo in shranimo. Kolač lahko tudi zamrznemo, tako da ga v modlu popolnoma ohladimo, nato ga dobro zavijemo in damo v zamrzovalnik, kjer lahko počaka do 3 mesece. Odtajamo ga v pečici na nizki temperaturi.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Grška jagnjetina na žaru
Leča z dimljenim tofujem
Leča in tofu - beljakovinska bomba, ki bo navdušila vegetarijance in druge zdrave jedce