Kaj boste skuhali danes?
Zavitek s suhim sadjem iz skutnega testa
Zavitek je popoln, ko imate doma zrele banane, ki jih morate porabiti.
Zavitek s suhim sadjem iz skutnega testa
Zavitek je popoln, ko imate doma zrele banane, ki jih morate porabiti.
Sestavine
skutno testo
- 250 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 1 žlička vaniljevega sladkorja
- 250 g skute (z 10 % maščobe)
- 250 g masla
nadev
- 500 g mešanega suhega sadja (marelice, slive, fige, itd.)
- 40 g bučnih semen
- 2 zreli banani
- sok 1 limone
- sok 1 pomaranče
- mleti cimet
- razpuščeno maslo za premaz
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
skutno testo
- 250 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 1 žlička vaniljevega sladkorja
- 250 g skute (z 10 % maščobe)
- 250 g masla
nadev
- 500 g mešanega suhega sadja (marelice, slive, fige, itd.)
- 40 g bučnih semen
- 2 zreli banani
- sok 1 limone
- sok 1 pomaranče
- mleti cimet
- razpuščeno maslo za premaz
Postopek
Vse sestavine za testo damo v primerno posodo, dodamo na koščke narezano maslo in hitro ročno zgnetemo v testo, ga pokrijemo in postavimo v hladilnik (najbolje je, če testo pripravimo prejšnji dan, na hladnem pa je lahko tudi dva do tri dni – potem se pri peki lepše dvigne).
Nadev pripravimo tako, da suho sadje narežemo na drobne kocke ali trakce, bučna semena grobo nasekljamo, banane zmečkamo z vilicami in pokapamo z limonovim in pomarančnim sokom; vse sestavine premešamo in dodamo malo cimeta.
Dobro ohlajeno testo razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini 2 do 3 mm debelo v pravokotnik (dolžina naj ustreza velikosti pekača). Premažemo ga z maslom in na testo razporedimo nadev. Testo ob straneh zavihamo navznoter, zvijemo v zavitek in ga tudi na zunanji strani namažemo z maslom. Zavitek s suhim sadjem pečemo 20 do 25 minut v pečici, ki smo jo predhodno segreli na 180 °C.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Poširane češnje z maskarponejem in mandlji
Namaz iz albuminske skute s paradižnički in popečenimi kruhki
Svežina na krožniku - idealna za tople dni
Cheesecake
Klasika iz New Yorka - cheesecake je že nekaj let ena najbolj trendnih tort. S sezonskim sadjem je zmagovalka v vseh letnih časih.