Kaj boste skuhali danes?
Zavitek s suhim sadjem iz skutnega testa
Zavitek je popoln, ko imate doma zrele banane, ki jih morate porabiti.
Zavitek s suhim sadjem iz skutnega testa
Zavitek je popoln, ko imate doma zrele banane, ki jih morate porabiti.
Sestavine
skutno testo
- 250 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 1 žlička vaniljevega sladkorja
- 250 g skute (z 10 % maščobe)
- 250 g masla
nadev
- 500 g mešanega suhega sadja (marelice, slive, fige, itd.)
- 40 g bučnih semen
- 2 zreli banani
- sok 1 limone
- sok 1 pomaranče
- mleti cimet
- razpuščeno maslo za premaz
Natančni tudi brez tehtnice: koliko gramov je ena žlica?
V kuhinji, predvsem pri peki, je natančnost ključna, zato je sestavine najbolje določati in tehtati v gramih. Kako se znajti, ko tehtnica ni na voljo?
Zrnati sir: zakaj je 'cottage cheese' postal največji kulinarični hit leta
Zrnati sir je doživel pravi preporod in postal kulinarični hit. Odkrijte, zakaj je tako priljubljen in kako ga lahko uporabite v sladkih in slanih jedeh.
Krompirček, o katerem se vam bo še sanjalo
Hrustljav krompirček in bogata obloga, ob kateri se nam pocedijo sline – nič čudnega, da naloženi krompirček osvaja srca (in želodce) po vsem svetu.
Sestavine
skutno testo
- 250 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- 1 žlička vaniljevega sladkorja
- 250 g skute (z 10 % maščobe)
- 250 g masla
nadev
- 500 g mešanega suhega sadja (marelice, slive, fige, itd.)
- 40 g bučnih semen
- 2 zreli banani
- sok 1 limone
- sok 1 pomaranče
- mleti cimet
- razpuščeno maslo za premaz
Postopek
Vse sestavine za testo damo v primerno posodo, dodamo na koščke narezano maslo in hitro ročno zgnetemo v testo, ga pokrijemo in postavimo v hladilnik (najbolje je, če testo pripravimo prejšnji dan, na hladnem pa je lahko tudi dva do tri dni – potem se pri peki lepše dvigne).
Nadev pripravimo tako, da suho sadje narežemo na drobne kocke ali trakce, bučna semena grobo nasekljamo, banane zmečkamo z vilicami in pokapamo z limonovim in pomarančnim sokom; vse sestavine premešamo in dodamo malo cimeta.
Dobro ohlajeno testo razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini 2 do 3 mm debelo v pravokotnik (dolžina naj ustreza velikosti pekača). Premažemo ga z maslom in na testo razporedimo nadev. Testo ob straneh zavihamo navznoter, zvijemo v zavitek in ga tudi na zunanji strani namažemo z maslom. Zavitek s suhim sadjem pečemo 20 do 25 minut v pečici, ki smo jo predhodno segreli na 180 °C.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dušeno sladko zelje z bleki (krpicami) in svinjska mrežna pečenka
Ko se družina zbere, se spodobi speči slastno pečenko
Čokoladni kolač s karamelno pokovko
Kalter Hund je tradicionalni nemški kolač s čokolado in piškoti
Preprosta pica margerita
Najslavnejša med picami – in naša različica je tudi najhitrejša!
Dušena svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo
Ta pečenka se vam bo kar topila v ustih s krompirjem in zelenjavo zraven!