
Ocvrti bezgovi cvetovi z medom
Klasika pomladi
Ocvrti bezgovi cvetovi z medom
Klasika pomladi

Sestavine
- 16 kobulov bezgovega cvetja
- sončnično olje za cvrenje
- 100 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 žlički koruznega škroba
- 2 žlički rjavega sladkorja
- 1 jajce
- 1,75 dl gazirane mineralne vode
- ščep soli
ko postrežemo
- sladkor v prahu
- med
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 16 kobulov bezgovega cvetja
- sončnično olje za cvrenje
- 100 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 2 žlički koruznega škroba
- 2 žlički rjavega sladkorja
- 1 jajce
- 1,75 dl gazirane mineralne vode
- ščep soli
ko postrežemo
- sladkor v prahu
- med
Postopek
Bezeg pustimo v socvetju in odrežemo samo peclje. Večjo skledo napolnimo z mrzlo vodo in vanjo pomakamo bezgove cvetove, da odstranimo morebitno umazanijo ali žuželke.
Vzamemo jih iz vode, otresemo in dobro osušimo. Večjo kozico do polovice napolnimo z oljem in ga segrejemo pri zmerni temperaturi, da doseže 180 °C (preverimo s termometrom)
Med segrevanjem olja v skledi zmešamo moko, škrob, sladkor in sol. Jajce razžvrkljamo skupaj z mineralno vodo. V sredini moke naredimo jamico in vanjo počasi vlijemo mokre sestavine. Ves čas stepamo z metlico, dokler sestavine niso zmešane, vendar je masa še vedno grudičasta. Testo bomo uporabili takoj.
Bezgove cvetove pomočimo v testo in jih po več hkrati spustimo v vroče olje. Cvremo jih od 30 sekund do 1 minuto, da postanejo zlate barve, nato pa jih s penovko poberemo iz kozice in odcedimo na kuhinjski brisači. Obilno jih potresemo s sladkorjem v prahu in pokapamo z malce medu. Postrežemo takoj, ko so še hrustljavi.