
Žafranovi kruhki
Različica tradicionalnih švedskih prazničnih kruhkov
Žafranovi kruhki
Različica tradicionalnih švedskih prazničnih kruhkov

Sestavine
- 3 dl polnomastnega mleka
- 1 zavitek žafrana (0,5 g)
- 80 g masla
- 500 g bele moke
- 100 g rjavega sladkorja
- 1 zavitek svežega kvasa
- 1 žlička soli
- 1 večje stepeno jajce
- moka za delovno površino
- olje za premaz
- 1 jajce za premaz
- 24 rozin

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 3 dl polnomastnega mleka
- 1 zavitek žafrana (0,5 g)
- 80 g masla
- 500 g bele moke
- 100 g rjavega sladkorja
- 1 zavitek svežega kvasa
- 1 žlička soli
- 1 večje stepeno jajce
- moka za delovno površino
- olje za premaz
- 1 jajce za premaz
- 24 rozin
Postopek
Kvas raztopimo v malo mlačnega mleka. Preostalo mleko segrejemo v manjši kozici skoraj do vretja. Žafran v terilniku stremo v prah, nato ga stresemo v mleko. Dodamo še na kocke narezano maslo in mešamo, da se stopi, nato kozico postavimo na stran, da se ohladi do mlačnega.
V skledi zmešamo moko s sladkorjem in soljo. V sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo raztopljeni kvas, mlečno zmes ter stepeno jajce. Sestavine v skledi zmešamo v testo, ki ga nato zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in gnetemo približno 10 minut, da postane gladko in elastično. Postavimo ga v skledo, ki smo jo rahlo premazali z oljem, in pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, premazano z oljem. Pustimo, da testo na toplem vzhaja približno 1 uro in podvoji volumen.
Vzhajano testo zvrnemo na delovno površino, malo pregnetemo in razrežemo na 12 enakih delov. Vsak del posebej oblikujemo v 30 cm dolg trak. Medtem ko obdelujemo en kos, naj drugi ostanejo pokriti z naoljeno folijo, da se ne izsušijo.

Prvi konec traku spiralno zavijemo do sredine traku, drugega pa zavijemo v drugo smer, tako da dobimo obliko S ali dvojnega polža.

Kruhek odložimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in nadaljujemo oblikovanje preostalih kruhkov. Ko pripravimo vse kruhke, jih pokrijemo z naoljeno folijo in pustimo vzhajati, da skoraj podvojijo volumen. Če želimo kruhke speči zjutraj, jih na pekaču čez noč postavimo v hladilnik in nato spečemo. Pečico segrejemo na 200 °C.

Pred peko kruhke premažemo s stepenim jajcem in v sredino vsake spirale vtisnemo eno rozino. Pekač položimo v segreto pečico in pečemo približno 15 minut. Postrežemo ohlajene kruhke. Najboljši so sveže pečeni, lahko pa jih postrežemo tudi naslednji dan.