
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 10 kobulov bezgovega cvetja
- 2 žlici lešnikovega olja
- 100 g medu
- šilček ali dva konjaka, vinjaka ali domačega žganja
- 100 g bele moke
- 300 g ržene ali polnozrnate moke
- 250 g rjavega sladkorja
- 3 jajca
- ½ zavitka pecilnega praška
- nastrgana lupina 3 neškropljenih limon

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 10 kobulov bezgovega cvetja
- 2 žlici lešnikovega olja
- 100 g medu
- šilček ali dva konjaka, vinjaka ali domačega žganja
- 100 g bele moke
- 300 g ržene ali polnozrnate moke
- 250 g rjavega sladkorja
- 3 jajca
- ½ zavitka pecilnega praška
- nastrgana lupina 3 neškropljenih limon
Postopek
Med, olje, konjak ali drugo žganje segrejemo na 40 ºC, primešamo sladkor, moko, jajca, pecilni prašek, nastrgano limonovo lupino in bezgovo cvetje. Gladko testo pustimo počivati vsaj eno uro.
Nato testo za prst debelo vlijemo v pekač na papir za peko. Pečemo 25 minut pri 170 ºC. Tik preden je testo pečeno, z modeli izrežemo marjetice. Ohlajene damo v škatlo za kekse in dobro zapremo, da ohranijo krhkost.