Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 8 kobulov bezgovega cvetja
- maščoba za cvrenje
češnjeva omaka
- 500 g zrelih češenj
- 2,5 dl rdečega vina ali češnjevega soka
- 2 žlici medu
- 1 žlica češnjevca
- 1 žlička škroba po želji
testo
- 2 jajci
- 200 g gladke pšenične moke
- 2,5 dl belega vina
- 1 žlica olja
- 100 g rjavega sladkorja
- ščepec soli
- ščepec kardamoma
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 8 kobulov bezgovega cvetja
- maščoba za cvrenje
češnjeva omaka
- 500 g zrelih češenj
- 2,5 dl rdečega vina ali češnjevega soka
- 2 žlici medu
- 1 žlica češnjevca
- 1 žlička škroba po želji
testo
- 2 jajci
- 200 g gladke pšenične moke
- 2,5 dl belega vina
- 1 žlica olja
- 100 g rjavega sladkorja
- ščepec soli
- ščepec kardamoma
Postopek
Češnje operemo, odstranimo peclje in koščice ter hitro prevremo v rdečem vinu. V mešalniku jih nato zmeljemo v pire, ki ga pretlačimo skozi sito ter izboljšamo z medom in češnjevcem. Po želji lahko češnjevo omako zgostimo z žličko jedilnega škroba. V tem primeru moramo omako ponovno zavreti.
Obe jajci ubijemo in ločimo rumenjaka od beljakov; beljak prihranimo v hladilniku. V skledo damo moko ter dodamo vino, olje, oba rumenjaka, sladkor, sol in kardamom. Sestavine zmešamo v gladko tekoče testo, ki ga pustimo počivati približno 20 minut.
Medtem kobule bezgovih cvetov razdelimo na manjše kobulice. Previdno jih operemo, odcedimo in otremo s krpo. Oba beljaka stepemo v trd sneg, ki ga vmešamo v testo.
V primerno veliki ponvi segrejemo zadostno količino olja. Bezgove cvetove pomakamo v testo, ocvremo in ponudimo s češnjevo omako.