Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 8 kobulov bezgovega cvetja
- maščoba za cvrenje
češnjeva omaka
- 500 g zrelih češenj
- 2,5 dl rdečega vina ali češnjevega soka
- 2 žlici medu
- 1 žlica češnjevca
- 1 žlička škroba po želji
testo
- 2 jajci
- 200 g gladke pšenične moke
- 2,5 dl belega vina
- 1 žlica olja
- 100 g rjavega sladkorja
- ščepec soli
- ščepec kardamoma
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 8 kobulov bezgovega cvetja
- maščoba za cvrenje
češnjeva omaka
- 500 g zrelih češenj
- 2,5 dl rdečega vina ali češnjevega soka
- 2 žlici medu
- 1 žlica češnjevca
- 1 žlička škroba po želji
testo
- 2 jajci
- 200 g gladke pšenične moke
- 2,5 dl belega vina
- 1 žlica olja
- 100 g rjavega sladkorja
- ščepec soli
- ščepec kardamoma
Postopek
Češnje operemo, odstranimo peclje in koščice ter hitro prevremo v rdečem vinu. V mešalniku jih nato zmeljemo v pire, ki ga pretlačimo skozi sito ter izboljšamo z medom in češnjevcem. Po želji lahko češnjevo omako zgostimo z žličko jedilnega škroba. V tem primeru moramo omako ponovno zavreti.
Obe jajci ubijemo in ločimo rumenjaka od beljakov; beljak prihranimo v hladilniku. V skledo damo moko ter dodamo vino, olje, oba rumenjaka, sladkor, sol in kardamom. Sestavine zmešamo v gladko tekoče testo, ki ga pustimo počivati približno 20 minut.
Medtem kobule bezgovih cvetov razdelimo na manjše kobulice. Previdno jih operemo, odcedimo in otremo s krpo. Oba beljaka stepemo v trd sneg, ki ga vmešamo v testo.
V primerno veliki ponvi segrejemo zadostno količino olja. Bezgove cvetove pomakamo v testo, ocvremo in ponudimo s češnjevo omako.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Brstični ohrovt s klobaso in kostanjem
Ta recept za brstični ohrovt navduši z bogatim okusom in je popolna priloga za praznično omizje
Piščančje prsi s čemaževo omako
Izkoristite dobrote iz narave in si pripravite izvrstne jedi.
Polnjene piščančje prsi s popečenim koromačem
Slastne popestrene piščančje prsi s koromačem