
Steaki s sojino-ingverjevim maslom
Steak s slastnim začinjenim maslom za vaše najljubše mesoljube
Steaki s sojino-ingverjevim maslom
Steak s slastnim začinjenim maslom za vaše najljubše mesoljube

Sestavine
odišavljeno maslo
- 100 g masla sobne temperature
- 4 mlade čebulice
- 1 1⁄2 cm velik košček ingverja
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlički rastlinskega olja
- 4 goveji steaki po 250 g, debeli pribl. 3 cm
- bokčoj ali druga listnata zelenjava in pečen krompirček za prilogo

Osvežitev, ki je lahko veliko več kot le zamrznjena voda
Led je nepogrešljiv spremljevalec toplih dni, a zakaj bi ostali pri klasičnih ledenih kockah, če lahko iz njih naredimo pravi mali kulinarični dodatek? Led lahko postane sestavina, ki pijači doda okus, barvo in značaj.

Trojni spektakel v Krškem: BBQ, pica in spidvej
V Krškem je potekal prvi BBQ & Speedway festival s celodnevnim programom, ki je zajemal mednarodne tekme v peki steakov, burgerjev in pic.

Razkrivamo: toliko kalorij ima dejansko poletni koktajl Aperol Spritz
Aperol Spritz je postal nepogrešljiv del poletnih druženj. Toda ste se že kdaj vprašali, koliko kalorij dejansko vsebuje ta priljubljeni italijanski koktajl?
Sestavine
odišavljeno maslo
- 100 g masla sobne temperature
- 4 mlade čebulice
- 1 1⁄2 cm velik košček ingverja
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlički rastlinskega olja
- 4 goveji steaki po 250 g, debeli pribl. 3 cm
- bokčoj ali druga listnata zelenjava in pečen krompirček za prilogo
Postopek
Maslo pretlačimo skupaj z drobno nasekljano mlado čebulico, olupljenim in drobno naribanim ingverjem ter sojino omako, ki jo vgnetemo postopoma. Pripravljeno maslo lahko pustimo na sobni temperaturi ali shranimo v hladilnik, da se ohladi. (Lahko ga ohladimo, oblikujemo v svaljek in zavijemo v papir za peko, potem pa od svaljka režemo kolobarje.)
Pečico segrejemo na 140 °C in vanjo postavimo dovolj velik prazen pekač, da bomo vanj lahko položili steake.
Razgrejemo veliko ponev (ali 2 manjši), lahko litoželezno – segrevamo jo 7 do 10 minut pred peko. Dodamo kanček olja nevtralnega okusa. Ko se ponev začne kaditi, je pripravljena.
V ponev položimo steake. Najprej opečemo mastne robove, da se obarvajo in spustijo maščobo, nato steake plosko položimo in pritisnemo ob dno. Solimo jih in jih med peko večkrat obrnemo in premikamo po ponvi. Slišati moramo, kako cvrčijo. Če se ponev preveč segreje in se meso preveč obarva, zmanjšamo temperaturo (želimo lepo temno rjavo barvo, ne smejo pa se zažgati). Ko se lepo obarvajo – trajalo bo kake 4 minute – jih prenesemo na razgret pekač in v pečici spečemo do konca: 2 minuti za srednje surove (rare) steake, 5 minut za manj pečene (medium rare). Postrežemo jih s koščkom sojino-ingverjevega masla, ki ga položimo na steake, da se stopi, ter zelenjavo in krompirčkom.
Nasvet
Po tem receptu dobimo več masla, kot ga potrebujemo. Ostanek naj v hladilniku počaka do naslednje priložnosti.