
Sestavine
- 250 g bele moke
- 250 g polnozrnate moke
- 100 g ovsenih kosmičev
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička soli
- 25 g masla
- 5 dl pinjenca
- moka za pekač
Preberite tudi

Naravne tehnike barvanja pirhov, ki vas bodo navdušile
S pomočjo rastlin in živil lahko ustvarimo čudovite velikonočne barve.

Preprosti koraki, s katerimi bo meringa vedno uspela
Popolna meringa se začne pri enem samem koraku, ki ga mnogi spregledajo. Ključno je, da sneg stepemo ravno prav — a kako to doseči?

Za kaj se uporablja moka semola?
Moko semola pridobivajo iz pšenice durum, ki ji v praksi pravimo tudi trda pšenica. Zbrali smo nekaj najpogostejših načinov rabe.
Sestavine
- 250 g bele moke
- 250 g polnozrnate moke
- 100 g ovsenih kosmičev
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička soli
- 25 g masla
- 5 dl pinjenca
- moka za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C, pekač potresemo z moko. Suhe sestavine zmešamo v veliki skledi, nato v mešanico vtremo koščke masla. Vlijemo pinjenec in sestavine hitro zmešamo z jedilnim nožem, nato jih s prsti zelo nežno povežemo v testo. Delati moramo res zelo nežno. Testo oblikujemo v plosko pogačo velikosti 20 x 8 cm.
Kruh postavimo na pekač in z ostrim nožem globoko zarežemo vzdolžno po sredini. Pečemo ga 30 do 35 minut. Če votlo zadoni, ko potrkamo po njegovem dnu, je pečen. Če še ni pečen, ga na pekač položimo s spodnjo stranjo navzgor in damo v pečico za še nekaj minut.
Pečen kruh postavimo na kuhinjsko rešetko, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi. Najboljši je sveže pečen.