
Irski kruh z ovsenimi kosmiči (s sodo)
Irski kruh z ovsenimi kosmiči (s sodo)

Sestavine
- 250 g bele moke
- 250 g polnozrnate moke
- 100 g ovsenih kosmičev
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička soli
- 25 g masla
- 5 dl pinjenca
- moka za pekač

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 250 g bele moke
- 250 g polnozrnate moke
- 100 g ovsenih kosmičev
- 1 žlička sode bikarbone
- 1 žlička soli
- 25 g masla
- 5 dl pinjenca
- moka za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C, pekač potresemo z moko. Suhe sestavine zmešamo v veliki skledi, nato v mešanico vtremo koščke masla. Vlijemo pinjenec in sestavine hitro zmešamo z jedilnim nožem, nato jih s prsti zelo nežno povežemo v testo. Delati moramo res zelo nežno. Testo oblikujemo v plosko pogačo velikosti 20 x 8 cm.
Kruh postavimo na pekač in z ostrim nožem globoko zarežemo vzdolžno po sredini. Pečemo ga 30 do 35 minut. Če votlo zadoni, ko potrkamo po njegovem dnu, je pečen. Če še ni pečen, ga na pekač položimo s spodnjo stranjo navzgor in damo v pečico za še nekaj minut.
Pečen kruh postavimo na kuhinjsko rešetko, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi. Najboljši je sveže pečen.