
Torta Marijana
Zdrava, a izjemnega okusa torta z jabolčnim nadevom
Torta Marijana
Zdrava, a izjemnega okusa torta z jabolčnim nadevom

Sestavine
testo
- 500 g polnozrnate moke
- 300 g ovsenih kosmičev
- 200 g kokosove maščobe
- 400 g riževega sirupa
- 1–2 dl vode
- lupina 1 limone
- 1 žlica začimb za medenjake (janež, cimet ...)
- 1 zavitek sode bikarbone
nadev
- 1,2 kg jabolk
- 250 g sesekljanih blanširanih mandljev
- 200 g rozin (po želji)
- 50 g jabolčnega sirupa
- lupina in sok 1 limone
preliv
- 100 g temne čokolade
- 50 g kokosove maščobe

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
testo
- 500 g polnozrnate moke
- 300 g ovsenih kosmičev
- 200 g kokosove maščobe
- 400 g riževega sirupa
- 1–2 dl vode
- lupina 1 limone
- 1 žlica začimb za medenjake (janež, cimet ...)
- 1 zavitek sode bikarbone
nadev
- 1,2 kg jabolk
- 250 g sesekljanih blanširanih mandljev
- 200 g rozin (po želji)
- 50 g jabolčnega sirupa
- lupina in sok 1 limone
preliv
- 100 g temne čokolade
- 50 g kokosove maščobe
Postopek
Obroč za peko s spodnje strani ovijemo v peki papir in ga položimo na pekač. Vse sestavine za testo zmešamo in polovico mase namažemo v ovit obroč za peko.
Za nadev naribamo jabolka, dodamo preostale sestavine in zmešamo. Nadev razporedimo po testu, ki je v obroču, in premažemo s preostalo polovico testa. Prestavimo v pečico in pečemo približno 30 minut pri 160 °C. Ko je torta zlato rjavo zapečena, jo vzamemo iz pečice in ohladimo. Prelijemo jo s staljeno čokolado, zmešano s staljeno kokosovo maščobo. Ko se preliv strdi, torto okrasimo z mandlji.