
Kotleti palamide na žaru
Kotleti palamide na žaru

Sestavine
- 4 kotleti palamide po 160 g
- 4 sesekljani stroki česna
- 1 žlička posušenega zdrobljenega čilija
- 1 žlica olja
- sol
- poper
Preberite tudi

Veganska kosila, ki navdušijo tudi mesojedce
Ne imejte predsodkov, en dan v tednu ali vsaj mesecu naj bo veganski. Presenečeni boste, kako vam bo delala kuharska domišljija in predvsem - kako dobro je.

7 receptov s šparglji, ki vedno navdušijo
Šparglji so spet na meniju in mi jih še vedno obožujemo, saj so resni znanilci prave pomadi. Imamo 7 svežih in preprostih, a odličnih receptov.

So najboljši vir antioksidantov za zaščito celic
Artičoke so cenjena sredozemska zelenjava, ki izvira iz severne Afrike in južne Evrope. Priljubljene so zaradi svojega nežnega srčka in rahlo grenkega okusa.
Sestavine
- 4 kotleti palamide po 160 g
- 4 sesekljani stroki česna
- 1 žlička posušenega zdrobljenega čilija
- 1 žlica olja
- sol
- poper
Postopek
Česen drobno sesekljamo in ga v skledici zmešamo s čilijem, žlico olja, soljo in poprom. Z mešanico premažemo ribje kotlete in jih mariniramo 5 minut.
Ribje kotlete položimo na razgret žar in jih pečemo 3 minute na vsaki strani, da so ravno pečeni – če jih bomo prepekli, bo meso neprijetno suho.
Nasvet
Če dobimo celo palamido, prosimo ribarja, naj jo nareže na kotlete namesto nas. Glavo naj odreže tako, da se je drži še nekaj mesa, prav tako rep. Pečene kose lahko potem postrežemo tako, da ribo spet »sestavimo« kot na sliki.
Nasvet
K palamidi se prileže kakšna lahka sveža omaka, recimo francoska sauce vièrge, ki jo pripravimo tako, da 100 g paradižnika drobno narežemo in sesekljamo 1 šalotko. Oboje damo v kozico, dodamo 2 žlički kaper, sok ½ limone in 1 dl oljčnega olja, solimo in popramo ter segrevamo 2 minuti, nato dodamo nekaj natrganih listov bazilike.
Nasvet
Kot prilogo lahko ponudimo še na žaru pečene jajčevce, ratauj ali solato s pečenimi jajčevci – recept poiščite na www.dobertek.com.
Nasvet
Večje ribe je težje optimalno speči. Palamida je zaradi čvrstosti mesa idealna za peko v kotletih. Zato jo lahko spečemo hitreje in okusneje na ta način, na krožniku pa jo postrežemo kot »celo« ribo.