
Špageti z lešniki in origanom
Lešniki in origano se zdijo malce nenavadna kombinacija, a nas je navdušila!
Špageti z lešniki in origanom
Lešniki in origano se zdijo malce nenavadna kombinacija, a nas je navdušila!

Sestavine
- 180 g linguinov ali špagetov
- 50 g lešnikov brez kožic
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 strok česna
- majhen šopek svežega origana
- lupina 1 limone
- 1 dl sladke smetane
- 30 g parmezana
- sol in črni poper

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.

7 božanskih sladic, s katerimi boste izkoristili vsako figo na vrtu
Poletje je čas, ko nas narava razvaja z najrazličnejšim sadjem, a med najbolj prefinjenimi sadeži tega letnega časa so zagotovo fige.
Sestavine
- 180 g linguinov ali špagetov
- 50 g lešnikov brez kožic
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 strok česna
- majhen šopek svežega origana
- lupina 1 limone
- 1 dl sladke smetane
- 30 g parmezana
- sol in črni poper
Postopek
Špagete v osoljenem kropu kuhamo minuto manj, kot piše v navodilih na zavitku.
Medtem stremo česen in osmukamo origano. Lešnike grobo nasekljamo in jih popražimo v suhi ponvi pri zmerni temperaturi. Ko postanejo zlato rjavi, dodamo olje, česen, origano in tri četrtine limonove lupine. Dobro premešamo in pražimo še približno 30 sekund, nato prilijemo smetano in omako odstavimo z ognja.
Parmezan drobno nastrgamo. Špagete odcedimo, jih takoj stresemo v ponev in dodamo malo vode, v kateri so se kuhali. Vmešamo parmezan, obilno popramo, premešamo in takoj postrežemo; vsako porcijo potresemo še s preostalo limonovo lupino.