
Špageti z lešniki in origanom
Lešniki in origano se zdijo malce nenavadna kombinacija, a nas je navdušila!
Špageti z lešniki in origanom
Lešniki in origano se zdijo malce nenavadna kombinacija, a nas je navdušila!

Sestavine
- 180 g linguinov ali špagetov
- 50 g lešnikov brez kožic
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 strok česna
- majhen šopek svežega origana
- lupina 1 limone
- 1 dl sladke smetane
- 30 g parmezana
- sol in črni poper

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 180 g linguinov ali špagetov
- 50 g lešnikov brez kožic
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 strok česna
- majhen šopek svežega origana
- lupina 1 limone
- 1 dl sladke smetane
- 30 g parmezana
- sol in črni poper
Postopek
Špagete v osoljenem kropu kuhamo minuto manj, kot piše v navodilih na zavitku.
Medtem stremo česen in osmukamo origano. Lešnike grobo nasekljamo in jih popražimo v suhi ponvi pri zmerni temperaturi. Ko postanejo zlato rjavi, dodamo olje, česen, origano in tri četrtine limonove lupine. Dobro premešamo in pražimo še približno 30 sekund, nato prilijemo smetano in omako odstavimo z ognja.
Parmezan drobno nastrgamo. Špagete odcedimo, jih takoj stresemo v ponev in dodamo malo vode, v kateri so se kuhali. Vmešamo parmezan, obilno popramo, premešamo in takoj postrežemo; vsako porcijo potresemo še s preostalo limonovo lupino.