Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ledena rulada

Ledena rulada

Čas priprave 55 min + zamrzovanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 6–8 oseb
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
LI2946973@GFO_0615_Mastercl

Sestavine

sladoled

  • 2 jajci
  • 50 g sladkorja v prahu
  • semena 1 vaniljevega stroka
  • 1,5 dl sladke smetane

džem

  • 200 jagod
  • sok ½ limone
  • 200 g svetlo rjavega sladkorja

biskvit

  • 3 jajca
  • 100 g svetlo rjavega sladkorja
  • 100 g moke
  • ½ žličke pecilnega praška
  • ¼ žličke vaniljeve arome
  • maslo za pekač
  • sladkor za posip

Preberite tudi

Sestavine

sladoled

  • 2 jajci
  • 50 g sladkorja v prahu
  • semena 1 vaniljevega stroka
  • 1,5 dl sladke smetane

džem

  • 200 jagod
  • sok ½ limone
  • 200 g svetlo rjavega sladkorja

biskvit

  • 3 jajca
  • 100 g svetlo rjavega sladkorja
  • 100 g moke
  • ½ žličke pecilnega praška
  • ¼ žličke vaniljeve arome
  • maslo za pekač
  • sladkor za posip

Postopek

1

Jajci razdelimo na beljaka in rumenjaka. Beljaka v skledi z električnim mešalnikom stepemo v trd sneg. V drugi skledi stepamo rumenjaka, sladkor v prahu in semena vanilje, dokler ne narastejo v svetlo rumeno kremo. V tretji skledi stepemo smetano – ne pretrdo, samo toliko, da obdrži obliko.

MAKE A CLASSIC ARCTIC ROLLSTEP SHOTSCOOKSCHOOL MASTERCLASS
2

V smetano pazljivo vmešamo rumenjakovo kremo, nato pa še sneg. Zlijemo v model za 900-gramsko štruco, ki smo ga obložili s kosom papirja za peko, večjim, kot ga potrebujemo na prvi pogled – to nam bo prišlo prav kasneje. Za 2 uri ga postavimo v zamrzovalnik.

MAKE A CLASSIC ARCTIC ROLLSTEP SHOTSCOOKSCHOOL MASTERCLASS
3

Ko postane sladoled čvrst, ne pa povsem trd, ga vzamemo iz zamrzovalnika. Z lopatico ga oblikujemo v debelejši podolgovat kos, ki ga nato s pomočjo papirja za peko zvaljamo v svaljek, dolg približno 35 cm.

MAKE A CLASSIC ARCTIC ROLLSTEP SHOTSCOOKSCHOOL MASTERCLASS
4

Papir za peko na obeh koncih tesno sesukamo in sladoled položimo v zamrzovalnik za nadaljnjo uro.

MAKE A CLASSIC ARCTIC ROLLSTEP SHOTSCOOKSCHOOL MASTERCLASS
5

Preden se lotimo priprave džema, damo v zamrzovalnik majhen krožnik. Očistimo 200 g jagod in jih razrežemo na četrtine. Skupaj z limonovim sokom in sladkorjem jih damo v kozico z debelim dnom ter zavremo pri visoki temperaturi; občasno pomešamo. Kakih 5 minut naj vse skupaj močno vre, nato odstavimo.

MAKE A CLASSIC ARCTIC ROLLSTEP SHOTSCOOKSCHOOL MASTERCLASS
6

Na ohlajen krožniček kanemo ¼  žličke džema – če se naguba, ko ga po krožničku potisnemo s prstom, je gotov. Če je še vedno tekoč, ga kuhamo nadaljnje 2 do 3 minute, nato preizkus ponovimo. Ko se dovolj strdi, ga pustimo, da se ohladi.

MAKE A CLASSIC ARCTIC ROLLSTEP SHOTSCOOKSCHOOL MASTERCLASS
7

Pečico segrejemo na 200 °C. Plitev pekač velikosti 24 x 32 cm obložimo s papirjem za peko, ki naj sega precej daleč čez rob, in ga bogato premažemo z maslom. Z električnim mešalnikom 2 do 3 minute stepamo jajca in sladkor, da dobimo gosto, svetlo kremo.

MAKE A CLASSIC ARCTIC ROLLSTEP SHOTSCOOKSCHOOL MASTERCLASS
8

Vanjo z veliko kovinsko žlico vmešamo moko, pecilni prašek in vaniljevo aromo, da nastane biskvitno testo, v katerem ni več nobene grudice moke.

MAKE A CLASSIC ARCTIC ROLLSTEP SHOTSCOOKSCHOOL MASTERCLASS
9

Testo pazljivo prelijemo v pekač in ga pečemo 15 minut oziroma dokler ne postane svetlo rumeno in prožno na dotik.

MAKE A CLASSIC ARCTIC ROLLSTEP SHOTSCOOKSCHOOL MASTERCLASS
10

Vzamemo ga iz pečice, počakamo, da se ohlaja kako minuto ali dve, tako da ga lahko prijemamo. Še toplega pazljivo zvijemo (s papirjem za peko vred) v zvitek. Tako zvito naj se popolnoma ohladi.

MAKE A CLASSIC ARCTIC ROLLSTEP SHOTSCOOKSCHOOL MASTERCLASS
11

Ohlajeni zvitek razvijemo in premažemo z džemom. Na hitro odvijemo sladoled, ga položimo na biskvit in zvijemo v rulado.

MAKE A CLASSIC ARCTIC ROLLSTEP SHOTSCOOKSCHOOL MASTERCLASS
12

Rulado zavijemo v nov kos papirja za peko in nato še v aluminijasto folijo. Za 20 do 30 minut jo položimo v zamrzovalnik, nato jo odvijemo, narežemo in takoj ponudimo.

MAKE A CLASSIC ARCTIC ROLLSTEP SHOTSCOOKSCHOOL MASTERCLASS

Poskusimo z različnimi okusi

Jagodni džem in vaniljev sladoled sta klasična kombinacija, lahko pa uporabimo tudi kakšen drug namaz in sladoled po okusu – poskusimo recimo kombinacijo čokoladno-lešnikovega namaza in čokoladnega sladoleda s klasičnim biskvitom za rulado, ali pa namesto jagodne vzamemo malinovo marmelado, rulado pa na koncu prelijemo s tanko plastjo temne čokoladne omake in posujemo s kokosovo moko.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.