
Sestavine
sladoled
- 2 jajci
- 50 g sladkorja v prahu
- semena 1 vaniljevega stroka
- 1,5 dl sladke smetane
džem
- 200 jagod
- sok ½ limone
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
biskvit
- 3 jajca
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 100 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- ¼ žličke vaniljeve arome
- maslo za pekač
- sladkor za posip
Preberite tudi

Kako zvežemo pečenko
Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.
Sestavine
sladoled
- 2 jajci
- 50 g sladkorja v prahu
- semena 1 vaniljevega stroka
- 1,5 dl sladke smetane
džem
- 200 jagod
- sok ½ limone
- 200 g svetlo rjavega sladkorja
biskvit
- 3 jajca
- 100 g svetlo rjavega sladkorja
- 100 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- ¼ žličke vaniljeve arome
- maslo za pekač
- sladkor za posip
Postopek
Jajci razdelimo na beljaka in rumenjaka. Beljaka v skledi z električnim mešalnikom stepemo v trd sneg. V drugi skledi stepamo rumenjaka, sladkor v prahu in semena vanilje, dokler ne narastejo v svetlo rumeno kremo. V tretji skledi stepemo smetano – ne pretrdo, samo toliko, da obdrži obliko.

V smetano pazljivo vmešamo rumenjakovo kremo, nato pa še sneg. Zlijemo v model za 900-gramsko štruco, ki smo ga obložili s kosom papirja za peko, večjim, kot ga potrebujemo na prvi pogled – to nam bo prišlo prav kasneje. Za 2 uri ga postavimo v zamrzovalnik.

Ko postane sladoled čvrst, ne pa povsem trd, ga vzamemo iz zamrzovalnika. Z lopatico ga oblikujemo v debelejši podolgovat kos, ki ga nato s pomočjo papirja za peko zvaljamo v svaljek, dolg približno 35 cm.

Papir za peko na obeh koncih tesno sesukamo in sladoled položimo v zamrzovalnik za nadaljnjo uro.

Preden se lotimo priprave džema, damo v zamrzovalnik majhen krožnik. Očistimo 200 g jagod in jih razrežemo na četrtine. Skupaj z limonovim sokom in sladkorjem jih damo v kozico z debelim dnom ter zavremo pri visoki temperaturi; občasno pomešamo. Kakih 5 minut naj vse skupaj močno vre, nato odstavimo.

Na ohlajen krožniček kanemo ¼ žličke džema – če se naguba, ko ga po krožničku potisnemo s prstom, je gotov. Če je še vedno tekoč, ga kuhamo nadaljnje 2 do 3 minute, nato preizkus ponovimo. Ko se dovolj strdi, ga pustimo, da se ohladi.

Pečico segrejemo na 200 °C. Plitev pekač velikosti 24 x 32 cm obložimo s papirjem za peko, ki naj sega precej daleč čez rob, in ga bogato premažemo z maslom. Z električnim mešalnikom 2 do 3 minute stepamo jajca in sladkor, da dobimo gosto, svetlo kremo.

Vanjo z veliko kovinsko žlico vmešamo moko, pecilni prašek in vaniljevo aromo, da nastane biskvitno testo, v katerem ni več nobene grudice moke.

Testo pazljivo prelijemo v pekač in ga pečemo 15 minut oziroma dokler ne postane svetlo rumeno in prožno na dotik.

Vzamemo ga iz pečice, počakamo, da se ohlaja kako minuto ali dve, tako da ga lahko prijemamo. Še toplega pazljivo zvijemo (s papirjem za peko vred) v zvitek. Tako zvito naj se popolnoma ohladi.

Ohlajeni zvitek razvijemo in premažemo z džemom. Na hitro odvijemo sladoled, ga položimo na biskvit in zvijemo v rulado.

Rulado zavijemo v nov kos papirja za peko in nato še v aluminijasto folijo. Za 20 do 30 minut jo položimo v zamrzovalnik, nato jo odvijemo, narežemo in takoj ponudimo.

Poskusimo z različnimi okusi
Jagodni džem in vaniljev sladoled sta klasična kombinacija, lahko pa uporabimo tudi kakšen drug namaz in sladoled po okusu – poskusimo recimo kombinacijo čokoladno-lešnikovega namaza in čokoladnega sladoleda s klasičnim biskvitom za rulado, ali pa namesto jagodne vzamemo malinovo marmelado, rulado pa na koncu prelijemo s tanko plastjo temne čokoladne omake in posujemo s kokosovo moko.