
Sestavine
testo
- 200 g pšenične moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 80 g sladkorja v prahu
- 2 žlički vaniljevega sladkorja
- 1 jajce
- 130 g masla
nadev
- 400 g očiščenih kosmulj
- 1 zavitek prozornega tortnega preliva
- 2 žlici sladkorja
- 1,25 dl vode
- 1,25 dl belega vina
- malo limonovega soka
obloga
- 2,5 dl sladke smetane
- 1 zavitek utrjevalca za smetano
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici limonovega soka
- kosmulje za oblogo
- pražene mandljeve rezinice za posip
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
testo
- 200 g pšenične moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 80 g sladkorja v prahu
- 2 žlički vaniljevega sladkorja
- 1 jajce
- 130 g masla
nadev
- 400 g očiščenih kosmulj
- 1 zavitek prozornega tortnega preliva
- 2 žlici sladkorja
- 1,25 dl vode
- 1,25 dl belega vina
- malo limonovega soka
obloga
- 2,5 dl sladke smetane
- 1 zavitek utrjevalca za smetano
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici limonovega soka
- kosmulje za oblogo
- pražene mandljeve rezinice za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180˚C. Moko s pecilnim praškom presejemo. Dodamo sladkor, vaniljev sladkor, jajce in maslo ter vse sestavine zgnetemo v gladko testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in damo na hladno. Kosmulje operemo, dodamo sladkor, limonov sok, vino in 1,25 dl vode ter hitro močno segrejemo; takoj stresemo na cedilo in sok prestrežemo.

Testo razvaljamo na pomokani delovni površini v kvadrat 30×30 cm in ga položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo v prej ogreti pečici 20 minut. Pečeno testo takoj razrežemo na dva dela in ohladimo.
Po navodilu na zavitku pripravimo preliv za torte s prihranjenim kosmuljevim sokom (po potrebi dodamo vodo) in vmešamo kosmulje. Testen oblat enakomerno premažemo s kosmuljevo maso, pokrijemo z drugim oblatom, dobro stisnemo in pustimo, da se nadev strdi.

Sladki smetani dodamo utrjevalec in sladkor ter čvrsto stepemo. Dodamo še limonov sok. Površino rezine enakomerno premažemo s smetano, potresemo z mandlji in obložimo z razpolovljenimi kosmuljami. Ko se pecivo nekoliko ohladi, ga narežemo na primerne kose.
Nasvet
Namesto kosmulj lahko za to sladico uporabimo tudi grozdje.