Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 140 g zmehčanega masla
- 120 g medu
- ½ zavitka vaniljevega sladkorja
- naribana lupina ½ limone
- 6 jajc
- 2–3 žlice kisle smetane
- ščepec soli
- 180 g polnovredne pšenične moke
- noževa konica pecilnega praška
- 600 g kosmulj
- maslo in moka za model
- mandljevi lističi za posip
- sladkor v prahu za posip
Malo več masla je vedno dobra ideja
Gostje so že skoraj prispeli, med prazničnimi prigrizki pa nekaj manjka – ko ste v dvomih, dodajte maslo.
Ta praznični koktejl je tako lep, da ga boste želeli najprej fotografirati
Če ste zadnje tedne vsaj malo na družbenih omrežjih, ste ga skoraj zagotovo že opazili – snow globe koktajl, pijačo, ki v kozarcu izgleda kot prava snežna krogla.
Manj je več: lahkotne sladice za zaključek prazničnega obeda
Po obilnem kosilu ali večerji se sladic lotimo zadržano, saj smo preveč siti, da bi v njih lahko resnično uživali. A ne pri tokratnem izboru receptov …
Sestavine
- 140 g zmehčanega masla
- 120 g medu
- ½ zavitka vaniljevega sladkorja
- naribana lupina ½ limone
- 6 jajc
- 2–3 žlice kisle smetane
- ščepec soli
- 180 g polnovredne pšenične moke
- noževa konica pecilnega praška
- 600 g kosmulj
- maslo in moka za model
- mandljevi lističi za posip
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Polnovredno moko pomešamo s pecilnim praškom. Maslo močno penasto zmešamo s polovico medu, vaniljinim sladkorjem in naribano limonovo lupino. Rumenjake ločimo od beljakov. V masleno zmes postopoma vmešamo kislo smetano in rumenjake. Maso ponovno penasto zmešamo.
Beljake s soljo stepemo v trd sneg. V masleno maso po žlicah vmešamo preostali med in še enkrat zelo močno stepemo. Na koncu previdno vmešamo najprej sneg, nato pa še moko s pecilnim praškom. Pečico segrejemo na 175 ºC.
Kosmulje očistimo, operemo in osušimo na papirnatem prtiču. Model za torte namažemo z maslom, pomokamo, napolnimo s pripravljeno maso in po njej porazdelimo kosmulje. Površino testa zgladimo in potresemo z mandljevimi lističi.
Kolač pečemo v prej ogreti pečici približno eno uro. (Naredimo preizkus z zobotrebcem.) Kolač naj se v modlu ohladi in počiva še 2 uri. Nato ga vzamemo iz modla, rahlo potresemo s sladkorjem v prahu in razrežemo na rezine.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pirin šarkelj
Konfitirana tunina
Ocvrti telečji zrezki v panadi z limono, parmezanom in pinjolami
Ocvrti zrezki na vabljiv način.