
Sestavine
podlaga
- 5 jajc
- 250 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1,25 dl olja
- 1,25 dl vode
- 3 žlice ruma
- 160 g moke
- ½ zavitka pecilnega praška
- 40 g kokosove moke
krema
- 1 liter ananasovega soka
- 2 zavitka praška za vaniljev puding
- 3 žlice sladkorja (po želji)
- 2 žlici kokosove moke
- 5 listov želatine
- 2 žlici kokosovega likerja ali ruma
- 4 dl sladke smetane
- rezine ananasa iz pločevinke

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
podlaga
- 5 jajc
- 250 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1,25 dl olja
- 1,25 dl vode
- 3 žlice ruma
- 160 g moke
- ½ zavitka pecilnega praška
- 40 g kokosove moke
krema
- 1 liter ananasovega soka
- 2 zavitka praška za vaniljev puding
- 3 žlice sladkorja (po želji)
- 2 žlici kokosove moke
- 5 listov želatine
- 2 žlici kokosovega likerja ali ruma
- 4 dl sladke smetane
- rezine ananasa iz pločevinke
Postopek
Beljake petih jajc ločimo od rumenjakov. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjake zmešamo s kristalnim in vaniljinim sladkorjem ter dodamo olje, vodo in rum. Moko pomešamo s pecilnim praškom in jo s kokosovo moko previdno vmešamo v rumenjakovo zmes. Nazadnje vmešamo še sneg. Testo namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno pol ure.
Medtem pripravimo kremo. Prašek za vaniljev puding zmešamo s sladkorjem in malo soka. Zamešamo ga v vroč ananasov sok in zavremo. Namočeno in ožeto želatino vmešamo v nekoliko ohlajeno pudingovo zmes. Dodamo še kokosovo moko in liker (ali rum) in mešamo toliko časa, da se krema ohladi. Ohlajeno kremo razporedimo po biskvitni podlagi in kolač postavimo na hladno.
Sladko smetano čvrsto stepemo. Kolač vzamemo iz hladilnika, obložimo z rezinami ananasa in premažemo s smetano.