Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 300 g ostre moke
- 25 g svetlo rjavega sladkorja
- 1⁄2 žličke soli
- 1 žlička suhega kvasa
- 2 jajci
- 75 g stopljenega masla ali kokosovega olja
- rastlinsko ali sončnično olje za namastitev in cvrenje
kokosov obliv
- 0,8 dl kokosovega mleka
- 350 g sladkorja v prahu
- različna jedilna barvila
- kokosovi ostružki (po želji)
Prazniki pred vrati: ideje za okusna darila
Sicer je še dovolj časa, da se na obdarovanje ustrezno pripravite, a če se poznate in veste, da boste darila iskali v zadnjem hipu, morda kar shranite te ideje.
Recept za najboljše domače kuhano vino
Začenja se sezona kuhanega vina. Preberite naše nasvete in pripravite pravi aromatični napitek za zimska druženja.
Ajdovi štruklji s kostanjem – kralji jesenske kuhinje
Ajdovi štruklji so klasika slovenske kuhinje. Z dodatkom kostanja pa postanejo prava jesenska poslastica, ki združi tradicijo in toplino doma.
Sestavine
- 300 g ostre moke
- 25 g svetlo rjavega sladkorja
- 1⁄2 žličke soli
- 1 žlička suhega kvasa
- 2 jajci
- 75 g stopljenega masla ali kokosovega olja
- rastlinsko ali sončnično olje za namastitev in cvrenje
kokosov obliv
- 0,8 dl kokosovega mleka
- 350 g sladkorja v prahu
- različna jedilna barvila
- kokosovi ostružki (po želji)
Postopek
Moko, sladkor in sol damo v veliko skledo, dodamo še kvas in 1 dl mlačne vode, jajci in stopljeno maslo ali kokosovo olje ter z leseno kuhalnico mešamo, da nastane gladko, lepljivo testo. (To lahko naredimo tudi v mešalniku.)
Testo zvrnemo na delovno površino in ga gnetemo 10 minut oziroma tako dolgo, da je raztegljivo in svilnato na dotik – če se nam sprva lepi na prste, dodamo še malo moke, vendar ne preveč, sicer bo testo pretežko. Skledo očistimo in jo lahno namastimo, vanjo vrnemo testo in ga povaljamo, da je po vsej površini pooljeno. Skledo zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo na toplo mesto za 2 do 3 ure, da testo naraste na dvojno prostornino. (Testo lahko zgnetemo tudi v mešalniku, 5 do 8 minut oziroma dokler testo ne začne odstopati od sten posode.)
Ko je testo vzhajano, ga zvrnemo na delovno površino. Razvaljamo ga v 2 cm debel pravokotnik in z modelčkom premera 8 cm izrežemo čim več krogov – vsaj 12 bi jih morali dobiti, če spet zgnetemo in razvaljamo ostanke testa. Z manjšim modelčkom (premera približno 2 cm) na sredini vsakega kroga izrežemo luknjo. Krofke in izrezke zložimo na dva velika plitva pekača, jih pokrijemo z rahlo naoljeno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati 1 uro oziroma toliko časa, da narastejo skoraj na dvojno prostornino.
Medtem pripravimo obliv, tako da v skledici zmešamo kokosovo mleko in sladkor v prahu. Obliv razdelimo v toliko skledic, kolikor različnih barv želimo, in vsako porcijo obarvamo s kapljico jedilnega barvila.
Cvrtnik ali veliko kozico do polovice napolnimo z oljem in ga segrejemo na 180 °C. Če nimamo termometra, naredimo preizkus s koščkom kruha – če se v približno 45 sekundah zlato rjavo obarva, je olje primerno segreto.
Velik krožnik obložimo s kuhinjskim papirjem. V segreto olje polagamo po en ali dva krofka in nekaj izrezkov od luknjic, da imajo dovolj prostora. Cvremo jih 2 do 3 minute na vsaki strani, da se temno zlato obarvajo. Ocvrte krofke polagamo na kuhinjski papir, da vpije odvečno maščobo.
Ko so vsi krofki in izrezki ocvrti, jih pomočimo v obarvane oblive. Nekaj krofkov lahko posujemo s kokosovimi ostružki. Najboljši so še isti dan, v zaprti posodi pa se obdržijo 2 dni.
Nasvet
Ključ do rahlih, puhastih krofov je, da razvijemo gluten, tako da testo dobro pregnetemo in ga pustimo vzhajati čim dlje.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pokrita krompirjeva pita z jabolki in sirom
Krompir in jabolka skupaj odlično delujeta.