Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
testo
- 200 g pšenične moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 80 g sladkorja v prahu
- 2 žlički vaniljevega sladkorja
- 1 jajce
- 130 g masla
nadev
- 400 g očiščenih kosmulj
- 1 zavitek prozornega tortnega preliva
- 2 žlici sladkorja
- 1,25 dl vode
- 1,25 dl belega vina
- malo limonovega soka
obloga
- 2,5 dl sladke smetane
- 1 zavitek utrjevalca za smetano
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici limonovega soka
- kosmulje za oblogo
- pražene mandljeve rezinice za posip
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
testo
- 200 g pšenične moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 80 g sladkorja v prahu
- 2 žlički vaniljevega sladkorja
- 1 jajce
- 130 g masla
nadev
- 400 g očiščenih kosmulj
- 1 zavitek prozornega tortnega preliva
- 2 žlici sladkorja
- 1,25 dl vode
- 1,25 dl belega vina
- malo limonovega soka
obloga
- 2,5 dl sladke smetane
- 1 zavitek utrjevalca za smetano
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici limonovega soka
- kosmulje za oblogo
- pražene mandljeve rezinice za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180˚C. Moko s pecilnim praškom presejemo. Dodamo sladkor, vaniljev sladkor, jajce in maslo ter vse sestavine zgnetemo v gladko testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in damo na hladno. Kosmulje operemo, dodamo sladkor, limonov sok, vino in 1,25 dl vode ter hitro močno segrejemo; takoj stresemo na cedilo in sok prestrežemo.
Testo razvaljamo na pomokani delovni površini v kvadrat 30×30 cm in ga položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo v prej ogreti pečici 20 minut. Pečeno testo takoj razrežemo na dva dela in ohladimo.
Po navodilu na zavitku pripravimo preliv za torte s prihranjenim kosmuljevim sokom (po potrebi dodamo vodo) in vmešamo kosmulje. Testen oblat enakomerno premažemo s kosmuljevo maso, pokrijemo z drugim oblatom, dobro stisnemo in pustimo, da se nadev strdi.
Sladki smetani dodamo utrjevalec in sladkor ter čvrsto stepemo. Dodamo še limonov sok. Površino rezine enakomerno premažemo s smetano, potresemo z mandlji in obložimo z razpolovljenimi kosmuljami. Ko se pecivo nekoliko ohladi, ga narežemo na primerne kose.
Nasvet
Namesto kosmulj lahko za to sladico uporabimo tudi grozdje.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Rezanci z limonovo omako
Malce nenavadna, a res fina omaka, kot nekakšna brezmesna limonasta karbonara.
Karpačo iz dimljenega lososa
Bogata zeljnata solata s kandiranimi oreški
Vražje ribice z majonezo s pečenim česnom
Vam dišijo sardele? Tu je recept za ocvrte, ki jih postrežete z nadgrajeno majonezo.