© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Sirov kolač »šabesa«

Sirov kolač »šabesa«

Čas priprave 35 min + 4h strjevanje
Zahtevnost Enostavno
Količina torta premera 21 cm (12 kosov)
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
TORTA IMG_6156000

Sestavine

bezgov biskvit

  • 3 jajca
  • 100 g sladkorja
  • 100 g bezgovega sirupa
  • 220 g moke
  • 10 g pecilnega praška
  • 150 g masla
  • bezgov sirup za navlažitev

bezgova krema

  • 350 g kremnega sira
  • 250 g kisle smetane
  • 120 g grškega jogurta
  • 150 g bezgovega sirupa
  • 120 g sladke smetane
  • 2 vrečki želatine v prahu

limonovo-bezgova marmelada (glazura)

  • 170 g kupljenega limonovega pireja
  • 70 g bezgovega sirupa
  • 50 g sladkorja v prahu (oziroma po okusu)
  • 3 g agarja
  • 6 g pektina
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

bezgov biskvit

  • 3 jajca
  • 100 g sladkorja
  • 100 g bezgovega sirupa
  • 220 g moke
  • 10 g pecilnega praška
  • 150 g masla
  • bezgov sirup za navlažitev

bezgova krema

  • 350 g kremnega sira
  • 250 g kisle smetane
  • 120 g grškega jogurta
  • 150 g bezgovega sirupa
  • 120 g sladke smetane
  • 2 vrečki želatine v prahu

limonovo-bezgova marmelada (glazura)

  • 170 g kupljenega limonovega pireja
  • 70 g bezgovega sirupa
  • 50 g sladkorja v prahu (oziroma po okusu)
  • 3 g agarja
  • 6 g pektina

Postopek

1

Za biskvit jajca in sladkor stepemo v bogato peno. Dodamo bezgov sirup in še malo stepemo. Potem vmešamo presejano moko in pecilni prašek, na koncu pa še stopljeno maslo. Nadevamo v model za torte premera 21 cm, obložen s papirjem za peko, in pečemo na 180  °C 10 do 12 minut. Če je biskvit pečen, preverimo s prstom – če se ob pritisku vrne v prvotno obliko, zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, pa ostane čist, je pecivo pečeno. Pustimo, da se ohladi.

2

Za bezgovo kremo v mešalniku kremni sir zmešamo s sladkorjem, nato počasi dodajamo kislo smetano in jogurt. Šele potem počasi dolivamo bezgov sirup. Na koncu dodamo stepeno sladko smetano in želatino, ki smo jo stopili v 10 žlicah vode. Vmešamo jo narahlo, da se zmes ne »sesiri« in ohrani rahlo teksturo.

3

Ohlajen biskvit v modlu navlažimo z bezgovim sirupom, razredčenim z malo vode (odvisno, kako močan bezgov okus želimo). Kremo razprostremo na biskvit v modlu in postavimo v hladilnik za 4  ure, da se strdi.

4

Za glazuro limonov pire, bezgov sirup in sladkor segrevamo do vrenja, nato dodamo agar in pektin ter kuhamo še 3  do 4 minute, da se mešanica zgosti. Pustimo 5 minut, da se malo ohladi, nato še s toplo glazuro prelijemo tortico. Počakamo, da se glazura strdi, nato odstranimo obod modla, po želji okrasimo s sadjem in postrežemo.

Limonin pire

Dobi se v bolje založenih supermarketih in specializiranih trgovinah.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.