
Kaj boste skuhali danes?
Sirov kolač »šabesa«
Sirov kolač »šabesa«

Sestavine
bezgov biskvit
- 3 jajca
- 100 g sladkorja
- 100 g bezgovega sirupa
- 220 g moke
- 10 g pecilnega praška
- 150 g masla
- bezgov sirup za navlažitev
bezgova krema
- 350 g kremnega sira
- 250 g kisle smetane
- 120 g grškega jogurta
- 150 g bezgovega sirupa
- 120 g sladke smetane
- 2 vrečki želatine v prahu
limonovo-bezgova marmelada (glazura)
- 170 g kupljenega limonovega pireja
- 70 g bezgovega sirupa
- 50 g sladkorja v prahu (oziroma po okusu)
- 3 g agarja
- 6 g pektina

Kosilo v 30 minutah, ki ga boste takoj uvrstili med svoje stalnice
Hitro, barvito in okusno: piščančji stir fry s hrustljavo zelenjavo in sočnim piščancem je popoln obrok, ki je na mizi v manj kot 30 minutah.

To je prava bosanska kljukuša, ki navduši z vsakim grižljajem
Kljukuša je preprosta in hitro pripravljena bosanska zlevanka ali pogača. Imamo preizkušen tradicionalni recept (brez krompirja), ki ga je vedno dobro imeti pri roki.

Na Škofljici so se pomerili picopeki
V okviru evropskega tedna mobilnosti so potekale številne zanimive prireditve, tudi odprto prvenstvo picopekov na Škofljici!
Sestavine
bezgov biskvit
- 3 jajca
- 100 g sladkorja
- 100 g bezgovega sirupa
- 220 g moke
- 10 g pecilnega praška
- 150 g masla
- bezgov sirup za navlažitev
bezgova krema
- 350 g kremnega sira
- 250 g kisle smetane
- 120 g grškega jogurta
- 150 g bezgovega sirupa
- 120 g sladke smetane
- 2 vrečki želatine v prahu
limonovo-bezgova marmelada (glazura)
- 170 g kupljenega limonovega pireja
- 70 g bezgovega sirupa
- 50 g sladkorja v prahu (oziroma po okusu)
- 3 g agarja
- 6 g pektina
Postopek
Za biskvit jajca in sladkor stepemo v bogato peno. Dodamo bezgov sirup in še malo stepemo. Potem vmešamo presejano moko in pecilni prašek, na koncu pa še stopljeno maslo. Nadevamo v model za torte premera 21 cm, obložen s papirjem za peko, in pečemo na 180 °C 10 do 12 minut. Če je biskvit pečen, preverimo s prstom – če se ob pritisku vrne v prvotno obliko, zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, pa ostane čist, je pecivo pečeno. Pustimo, da se ohladi.
Za bezgovo kremo v mešalniku kremni sir zmešamo s sladkorjem, nato počasi dodajamo kislo smetano in jogurt. Šele potem počasi dolivamo bezgov sirup. Na koncu dodamo stepeno sladko smetano in želatino, ki smo jo stopili v 10 žlicah vode. Vmešamo jo narahlo, da se zmes ne »sesiri« in ohrani rahlo teksturo.
Ohlajen biskvit v modlu navlažimo z bezgovim sirupom, razredčenim z malo vode (odvisno, kako močan bezgov okus želimo). Kremo razprostremo na biskvit v modlu in postavimo v hladilnik za 4 ure, da se strdi.
Za glazuro limonov pire, bezgov sirup in sladkor segrevamo do vrenja, nato dodamo agar in pektin ter kuhamo še 3 do 4 minute, da se mešanica zgosti. Pustimo 5 minut, da se malo ohladi, nato še s toplo glazuro prelijemo tortico. Počakamo, da se glazura strdi, nato odstranimo obod modla, po želji okrasimo s sadjem in postrežemo.
Limonin pire
Dobi se v bolje založenih supermarketih in specializiranih trgovinah.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Lubenična limonada
Lubenična limonada popestri vsako poletno zabavo (za otroke in odrasle).
Pogača z mocarelo, baziliko in pinjolami
V obedovanju na prostem je nekaj čarobnega, naj bo v bližnjem parku ali ko se odpravimo na izlet na morje.
Jogurtov sladoled iz kosmulj in bezga
Ko ga boste pokusili, boste vso bero kosmulj pretvorili v tale lahek in malo poseben sladoled!