
Sestavine
testo
- 300 g gladke moke
- 120 g masla
- 30 g sladkorja v prahu
- 30 g kvasa
- ščepec soli
- pribl. 1,25 dl mleka
nadev
- 300 g kiselkastih jabolk
- 3 žlice belega vina
- 3 žlice sladkorja
- malo limonovega soka
- 50 g rozin
- 1 kozarček ruma
- 1 rumenjak za premaz
- mandljevi lističi za posip
Preberite tudi

Gurmanski hit s Pinteresta: kako ustvariti popolno charcuterie desko
Bi radi očarali goste z narezkom? Pred vami je tehnika, s katero boste zagotovo navdušili. Fotogenična ideja žanje navdušenje tudi na družbenih omrežih.

Osvežilna limonina krema z malo sestavin in veliko okusa
Osvežilna limonina krema je popolna sladica za tople dni. Preprosta, hitra in neverjetno okusna — naravnost čudovita s svežim sadjem!

Zakaj je naša goveja juha boljša od vaše
Pisanje o najboljši goveji juhi je v resnici drezanje v osir, saj je pri kuhanju juhe toliko pravil, kolikor je slovenskih družin. Prebili smo se čez knjige in forume, govorili s chefi in našli najboljšo.
Sestavine
testo
- 300 g gladke moke
- 120 g masla
- 30 g sladkorja v prahu
- 30 g kvasa
- ščepec soli
- pribl. 1,25 dl mleka
nadev
- 300 g kiselkastih jabolk
- 3 žlice belega vina
- 3 žlice sladkorja
- malo limonovega soka
- 50 g rozin
- 1 kozarček ruma
- 1 rumenjak za premaz
- mandljevi lističi za posip
Postopek
Najprej pripravimo testo. V malo toplega mleka raztopimo kvas. Moko presejemo na delovno površino in ji dodamo na koščke narezano maslo, preostalo mleko, presejan sladkor, ščepec soli in raztopljen kvas. Vse sestavine zgnetemo v bolj čvrsto testo. Razdelimo ga na 12 enako velikih kosov in oblikujemo v kepe. Pokrite naj na hladnem (približno 15 °C) vzhajajo eno uro.
Medtem jabolka operemo, jih olupimo, narežemo na osmine, odstranimo peščišča in krhlje narežemo na kocke. Narezana jabolka zavremo z belim vinom, limonovim sokom in sladkorjem. Na majhnem ognju dušimo toliko časa, da vsa tekočina izpari. Rozine preberemo, in jih namočimo v rum in dodamo k ohlajeni jabolčni masi.
Na pomokani delovni površini testene kepe ovalno razvaljamo na približno pol cm debelo. Obložimo s po žličko nadeva, robove premažemo z rumenjakom in oblikujemo v rogljičke. Zložimo jih na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Na hladnem naj vzhajajo 20 minut.
Rogljičke po površini premažemo z rumenjakom, potresemo z mandljevimi lističi in pečemo do zlato rumene barve približno 25 minut v prej ogreti pečici na 190 °C. Krhki jabolčni rogljički odlično teknejo k čaju ali kavi.