
Sestavine
testo
- 300 g gladke moke
- 120 g masla
- 30 g sladkorja v prahu
- 30 g kvasa
- ščepec soli
- pribl. 1,25 dl mleka
nadev
- 300 g kiselkastih jabolk
- 3 žlice belega vina
- 3 žlice sladkorja
- malo limonovega soka
- 50 g rozin
- 1 kozarček ruma
- 1 rumenjak za premaz
- mandljevi lističi za posip

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.
Sestavine
testo
- 300 g gladke moke
- 120 g masla
- 30 g sladkorja v prahu
- 30 g kvasa
- ščepec soli
- pribl. 1,25 dl mleka
nadev
- 300 g kiselkastih jabolk
- 3 žlice belega vina
- 3 žlice sladkorja
- malo limonovega soka
- 50 g rozin
- 1 kozarček ruma
- 1 rumenjak za premaz
- mandljevi lističi za posip
Postopek
Najprej pripravimo testo. V malo toplega mleka raztopimo kvas. Moko presejemo na delovno površino in ji dodamo na koščke narezano maslo, preostalo mleko, presejan sladkor, ščepec soli in raztopljen kvas. Vse sestavine zgnetemo v bolj čvrsto testo. Razdelimo ga na 12 enako velikih kosov in oblikujemo v kepe. Pokrite naj na hladnem (približno 15 °C) vzhajajo eno uro.
Medtem jabolka operemo, jih olupimo, narežemo na osmine, odstranimo peščišča in krhlje narežemo na kocke. Narezana jabolka zavremo z belim vinom, limonovim sokom in sladkorjem. Na majhnem ognju dušimo toliko časa, da vsa tekočina izpari. Rozine preberemo, in jih namočimo v rum in dodamo k ohlajeni jabolčni masi.
Na pomokani delovni površini testene kepe ovalno razvaljamo na približno pol cm debelo. Obložimo s po žličko nadeva, robove premažemo z rumenjakom in oblikujemo v rogljičke. Zložimo jih na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Na hladnem naj vzhajajo 20 minut.
Rogljičke po površini premažemo z rumenjakom, potresemo z mandljevimi lističi in pečemo do zlato rumene barve približno 25 minut v prej ogreti pečici na 190 °C. Krhki jabolčni rogljički odlično teknejo k čaju ali kavi.