
Jabolčni zavitek
Jabolčni zavitek

Sestavine
testo
- 300 g gladke moke
- 2–3 žlice olja
- ščepec soli
- 1,5 dl mlačne vode
- olje in 100 g masla za premaz
nadev
- 1,5 kg jabolk
- 100 g krušnih drobtin
- 120 g kristalnega sladkorja
- 60 g rozin
- mleti cimet
- rum in sladkor v prahu (po želji)
Preberite tudi

Pri Zotlarju v Bujah: v kraljestvu pice in brkinskih dobrot
Tokrat smo zavili proti morju in pri Divači zavili levo ter se ustavili na pici pri Zotlarju.

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.

Božanski cheesecake s češnjami, ki vedno navduši
Sočen cheesecake s svežimi češnjami – preprosta sezonska sladica, ki vas bo navdušila.
Sestavine
testo
- 300 g gladke moke
- 2–3 žlice olja
- ščepec soli
- 1,5 dl mlačne vode
- olje in 100 g masla za premaz
nadev
- 1,5 kg jabolk
- 100 g krušnih drobtin
- 120 g kristalnega sladkorja
- 60 g rozin
- mleti cimet
- rum in sladkor v prahu (po želji)
Postopek
Moko presejemo v skledo. Na sredini kupčka moke naredimo jamico in damo vanjo olje in sol. Postopoma dodajamo vodo in sestavine zgnetemo v gladko testo, ki se dobro loči od rok. Kepo testa namažemo z oljem, da se ne naredi skorjica in ga pustimo počivati pri sobni temperaturi približno pol ure. Jabolka operemo, olupimo, razrežemo na četrtine, odstranimo peščišča in narežemo na tanke rezine.
Delovno površino pokrijemo s prtom in enakomerno potresemo z moko. Testo prav tako rahlo pomokamo, ga damo na prt in z valjarjem čim tanjše razvaljamo. Nato testo s hrbtno stranjo obeh rok previdno dvignemo in ga počasi zelo tanko razvlečemo na vse strani. Po testu, ki smo ga namazali z razpuščenim maslom (porabimo približno tri četrtine masla), razporedimo jabolka ter potresemo z drobtinami, sladkorjem, rozinami in cimetom. Nadevano testo s pomočjo krpe zvijemo.
Zavitek položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in premažemo s preostalim maslom. Pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 40 minut.
Nasvet
Kot velja za vse zavitke, velja tudi za jabolčnega, da najbolj tekne, če ga jemo še toplega.