
Sestavine
vlečeno testo
- 250 g gladke moke
- ščepec soli
- ½ žlice olja
- 1 rumenjak
nadev
- šilce ruma
- 100 g masla
- 100 g finih drobtin
- 80 g rozin
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 kg dobrih čvrstih jabolk
- kanček limonovega soka
- sladkor po okusu
- ščepec cimeta
- maslo za premaz in za pekač
- sladkor v prahu za posip

Tako poskrbite, da bo nož vedno oster
Nož je podaljšek kuharjeve roke moramo neprestano vzdrževati. Z ostrim nožem je manj priložnosti za zdrz noža in poškodbe, zato je ključno, da zanj skrbimo primerno.

6 najboljših receptov z jurčki, ki jih morate preizkusiti
Jurčki še niso rekli zadnje besede, zato smo hitro pobrskali za novimi recepti, ki bodo hitro postali vaši najljubši.

Okusi gozda: recepti za dobrote z gobami
Ko se približuje jesen, gobe postanejo zvezde v kuhinji, posebno če smo strastni gobarji in jih nabiramo sami. Takrat je sosledje dogodkov samoumevno: pravkar nabrano zbirko užitnih gob najprej fotografiramo, da se bomo z njo lahko še dolgo bahali, nato pa gobe očistimo in pripravimo za v lonec. In že zadiši ...
Sestavine
vlečeno testo
- 250 g gladke moke
- ščepec soli
- ½ žlice olja
- 1 rumenjak
nadev
- šilce ruma
- 100 g masla
- 100 g finih drobtin
- 80 g rozin
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 kg dobrih čvrstih jabolk
- kanček limonovega soka
- sladkor po okusu
- ščepec cimeta
- maslo za premaz in za pekač
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Nekaj mlačne vode zmešamo s šilcem ruma. Iz presejane moke, rumenjaka, ščepca soli, olja in mešanice ruma in vode gnetemo gladko, mehko testo, in sicer tako dolgo, da dobi svilenkast lesk. Oblikujemo ga v kroglo in jo položimo na naoljen krožnik. Tudi površino testa premažemo z oljem, nato pa ga na sobni temperaturi pustimo počivati pol ure. Preberemo rozine in jim dodamo nekaj kapljic ruma. Segrejemo maslo in na njem prepražimo drobtine, dodamo vaniljin sladkor in pustimo, da se ohladi.
Olupimo jabolka, jih razrežemo na osmine in odstranimo peščišča. Narežemo jih na krhlje in pomešamo z limonovim sokom. Na pomokani delovni površini razvaljamo testo, koliko je mogoče tanko, in ga nato na čistem prtu razvlečemo, da je čim tanjše. Pokapljamo ga z nekaj kapljicami stopljenega masla in po eni tretjini testa potresemo drobtine, po njih porazdelimo jabolčne krhlje in potresemo rozine. Na koncu potresemo še s sladkorjem in cimetom, debelejše robove testa pa obrežemo. S pomočjo prta zavijemo zavitek tako, da začnemo pri obloženi strani.
Zavitek položimo na pekač, pomazan z maslom, tako da bo zaključek zavitka spodaj. Po vrhu ga premažemo s stopljenim maslom, nato ga 35 minut pečemo v pečici, ogreti na 210 °C, da dobi lepo barvo. Pustimo, da se ohladi v pekaču, in ga posujemo s sladkorjem v prahu. Svetujemo vam, da ga ponudite še vročega.