
Sestavine
vlečeno testo
- 250 g gladke moke
- ščepec soli
- ½ žlice olja
- 1 rumenjak
nadev
- šilce ruma
- 100 g masla
- 100 g finih drobtin
- 80 g rozin
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 kg dobrih čvrstih jabolk
- kanček limonovega soka
- sladkor po okusu
- ščepec cimeta
- maslo za premaz in za pekač
- sladkor v prahu za posip
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
vlečeno testo
- 250 g gladke moke
- ščepec soli
- ½ žlice olja
- 1 rumenjak
nadev
- šilce ruma
- 100 g masla
- 100 g finih drobtin
- 80 g rozin
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 kg dobrih čvrstih jabolk
- kanček limonovega soka
- sladkor po okusu
- ščepec cimeta
- maslo za premaz in za pekač
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Nekaj mlačne vode zmešamo s šilcem ruma. Iz presejane moke, rumenjaka, ščepca soli, olja in mešanice ruma in vode gnetemo gladko, mehko testo, in sicer tako dolgo, da dobi svilenkast lesk. Oblikujemo ga v kroglo in jo položimo na naoljen krožnik. Tudi površino testa premažemo z oljem, nato pa ga na sobni temperaturi pustimo počivati pol ure. Preberemo rozine in jim dodamo nekaj kapljic ruma. Segrejemo maslo in na njem prepražimo drobtine, dodamo vaniljin sladkor in pustimo, da se ohladi.
Olupimo jabolka, jih razrežemo na osmine in odstranimo peščišča. Narežemo jih na krhlje in pomešamo z limonovim sokom. Na pomokani delovni površini razvaljamo testo, koliko je mogoče tanko, in ga nato na čistem prtu razvlečemo, da je čim tanjše. Pokapljamo ga z nekaj kapljicami stopljenega masla in po eni tretjini testa potresemo drobtine, po njih porazdelimo jabolčne krhlje in potresemo rozine. Na koncu potresemo še s sladkorjem in cimetom, debelejše robove testa pa obrežemo. S pomočjo prta zavijemo zavitek tako, da začnemo pri obloženi strani.
Zavitek položimo na pekač, pomazan z maslom, tako da bo zaključek zavitka spodaj. Po vrhu ga premažemo s stopljenim maslom, nato ga 35 minut pečemo v pečici, ogreti na 210 °C, da dobi lepo barvo. Pustimo, da se ohladi v pekaču, in ga posujemo s sladkorjem v prahu. Svetujemo vam, da ga ponudite še vročega.