© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Lešnikovi krofki iz kuhanega testa

Lešnikovi krofki iz kuhanega testa

Čas priprave 1 h 40 min + hlajenje
Zahtevnost Zahtevno
Količina 12 krofkov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
lesnikovi krofki iz kuhanega testa

Sestavine

  • 140 g presejane gladke moke
  • 110 g masla
  • ščepec soli
  • ščepec sladkorja
  • 4–5 jajc
  • 1,5 dl mleka
  • 1,5 dl vode
  • rumenjak za premaz
  • olje za delovno površino

krema

  • 100 g sladkorja
  • 80 g lešnikov
  • 3 listi želatine
  • 1,5 dl pripravljenega vaniljevega pudinga
  • 2,5 dl sladke smetane za stepanje
  • kozarček ruma
moj naj recept19.jpg

Osvežilen recept: kumarična juha igralke Lučke Počkaj

»Kuham, kolikor je potrebno, saj kuhanje ni moja največja strast. Vendar sem zaradi različnih netolerantnosti zelo pozorna na prehrano in skušam čim večkrat sama pripraviti obroke. Najraje imam kaj preprostega, kot je denimo osvežilna kumarična juha, ki jo lahko pojemo toplo ali hladno,« razkriva igralka Lučka Počkaj.

Sestavine

  • 140 g presejane gladke moke
  • 110 g masla
  • ščepec soli
  • ščepec sladkorja
  • 4–5 jajc
  • 1,5 dl mleka
  • 1,5 dl vode
  • rumenjak za premaz
  • olje za delovno površino

krema

  • 100 g sladkorja
  • 80 g lešnikov
  • 3 listi želatine
  • 1,5 dl pripravljenega vaniljevega pudinga
  • 2,5 dl sladke smetane za stepanje
  • kozarček ruma

Postopek

1

Pečico segrejemo na 210 °C. Mleko in vodo zavremo z maslom, soljo in sladkorjem. Dodamo moko in na štedilniku med stalnim mešanjem stepamo tako dolgo, da se masa loči od posode in kuhalnice. V še vroče testo vmešamo drugo za drugim jajca in mešamo toliko časa, da dobimo za brizganje primerno maso.

2

Testo napolnimo v brizgalno vrečko z nastavkom v obliki rozete. Na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, nabrizgamo dvanajst krofkov. Premažemo jih s stepenim rumenjakom in pečemo v pečici približno pol ure. Ko se krofki na kuhinjski mreži ohladijo, jih prečno prerežemo.

3

Sladkor za kremo raztopimo in na blagem ognju rahlo karameliziramo do zlatorumene barve. Malo karamela vzamemo iz ponve, pomešamo z dvema do tremi žlicami vode ter prihranimo. Lešnike pomešamo z ostalim karamelom in hitro prepražimo. Maso namažemo na naoljeno delovno površino in pustimo, da se ohladi.

4

Ohlajeno krokantovo maso v kuhinjskem strojčku drobno sesekljamo in presejemo skozi gosto sito. Želatino namočimo v hladno vodo, dobro ožmemo in raztopimo v toplem rumu. Puding pomešamo s krokantom. Smetano čvrsto stepemo in z želatino vmešamo v puding. Kremo gladko zmešamo in nabrizgamo na spodnje dele prerezanih krofkov. Krofke sestavimo in damo na hladno. Preden lešnikove krofke ponudimo, jih pokapamo s prihranjenim karamelom.

Nasvet

Več o tehniki priprave kuhanega ali paljenega testa si lahko preberete tukaj.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.