Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Lešnikovi krofki iz kuhanega testa

Lešnikovi krofki iz kuhanega testa

Čas priprave 1 h 40 min + hlajenje
Zahtevnost Zahtevno
Količina 12 krofkov
Oznake
lešniki kuhano testo paljeno testo profiteroli krofki princes krofi princeske
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 140 g presejane gladke moke
  • 110 g masla
  • ščepec soli
  • ščepec sladkorja
  • 4–5 jajc
  • 1,5 dl mleka
  • 1,5 dl vode
  • rumenjak za premaz
  • olje za delovno površino

krema

  • 100 g sladkorja
  • 80 g lešnikov
  • 3 listi želatine
  • 1,5 dl pripravljenega vaniljevega pudinga
  • 2,5 dl sladke smetane za stepanje
  • kozarček ruma

Preberite tudi

Sestavine

  • 140 g presejane gladke moke
  • 110 g masla
  • ščepec soli
  • ščepec sladkorja
  • 4–5 jajc
  • 1,5 dl mleka
  • 1,5 dl vode
  • rumenjak za premaz
  • olje za delovno površino

krema

  • 100 g sladkorja
  • 80 g lešnikov
  • 3 listi želatine
  • 1,5 dl pripravljenega vaniljevega pudinga
  • 2,5 dl sladke smetane za stepanje
  • kozarček ruma

Postopek

1

Pečico segrejemo na 210 °C. Mleko in vodo zavremo z maslom, soljo in sladkorjem. Dodamo moko in na štedilniku med stalnim mešanjem stepamo tako dolgo, da se masa loči od posode in kuhalnice. V še vroče testo vmešamo drugo za drugim jajca in mešamo toliko časa, da dobimo za brizganje primerno maso.

2

Testo napolnimo v brizgalno vrečko z nastavkom v obliki rozete. Na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, nabrizgamo dvanajst krofkov. Premažemo jih s stepenim rumenjakom in pečemo v pečici približno pol ure. Ko se krofki na kuhinjski mreži ohladijo, jih prečno prerežemo.

3

Sladkor za kremo raztopimo in na blagem ognju rahlo karameliziramo do zlatorumene barve. Malo karamela vzamemo iz ponve, pomešamo z dvema do tremi žlicami vode ter prihranimo. Lešnike pomešamo z ostalim karamelom in hitro prepražimo. Maso namažemo na naoljeno delovno površino in pustimo, da se ohladi.

4

Ohlajeno krokantovo maso v kuhinjskem strojčku drobno sesekljamo in presejemo skozi gosto sito. Želatino namočimo v hladno vodo, dobro ožmemo in raztopimo v toplem rumu. Puding pomešamo s krokantom. Smetano čvrsto stepemo in z želatino vmešamo v puding. Kremo gladko zmešamo in nabrizgamo na spodnje dele prerezanih krofkov. Krofke sestavimo in damo na hladno. Preden lešnikove krofke ponudimo, jih pokapamo s prihranjenim karamelom.

Nasvet

Več o tehniki priprave kuhanega ali paljenega testa si lahko preberete tukaj.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.