Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Jabolčna čežana

Kot pri babici

Jabolčna čežana

Kot pri babici

Čas priprave 48 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 7,5 dl
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
jabolcna-cezana_PS_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 1 kg jabolk
  • 2,5 dl vode (uporabimo lahko tudi jabolčni sok ali jabolčnik)
  • sok 1–2 limon
  • cimetova skorjica
  • nekaj klinčkov
  • 1 noževa konica mletega pimenta
  • 150–200 g belega ali rjavega sladkorja (odvisno od sladkosti jabolk)

Sestavine

  • 1 kg jabolk
  • 2,5 dl vode (uporabimo lahko tudi jabolčni sok ali jabolčnik)
  • sok 1–2 limon
  • cimetova skorjica
  • nekaj klinčkov
  • 1 noževa konica mletega pimenta
  • 150–200 g belega ali rjavega sladkorja (odvisno od sladkosti jabolk)

Postopek

1

Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča, nato jih narežemo na krhlje in pokapamo z limonovim sokom.

2

Jabolčne krhlje zavremo z vodo in začimbami. Temperaturo znižamo in jabolka skuhamo do mehkega. Nato odstranimo cimetovo skorjico in klinčke ter sadno maso piriramo.

3

Jabolčno maso damo spet v lonec, dodamo sladkor in med stalnim mešanjem pri nizki temperaturi kuhljamo toliko časa, da zmes postane kašasta. Vrelo jabolčno čežano napolnimo v čiste kozarce, ki jih takoj zapremo.

Nasvet

Jabolčna čežana izvrstno tekne, če jo ponudimo toplo s kockami belega kruha, ki smo jih popražili na maslu in potresli s cimetovim sladkorjem. Čežano lahko uporabimo tudi hladno kot prilogo k različnim mesnim jedem. Vmešamo jo lahko tudi v krompirjev pire: iz 500 g krompirja pripravimo pire in mu primešamo 150 g čežane. Tako pripravljen pire nabrizgamo v pekač in ga v pečici pod žarom pečemo, da vršički porjavijo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.