
Jabolčna čežana
Kot pri babici
Jabolčna čežana
Kot pri babici

Sestavine
- 1 kg jabolk
- 2,5 dl vode (uporabimo lahko tudi jabolčni sok ali jabolčnik)
- sok 1–2 limon
- cimetova skorjica
- nekaj klinčkov
- 1 noževa konica mletega pimenta
- 150–200 g belega ali rjavega sladkorja (odvisno od sladkosti jabolk)

Razkrivamo: toliko kalorij ima dejansko poletni koktajl Aperol Spritz
Aperol Spritz je postal nepogrešljiv del poletnih druženj. Toda ste se že kdaj vprašali, koliko kalorij dejansko vsebuje ta priljubljeni italijanski koktajl?

Pripravite preprosto domače testo za testenine
Sveže domače jajčne testenine so nekaj posebnega. Ne samo zato, ker so super okusne, ampak tudi zato, ker smo se zanje potrudili. Postopek v resnici ni čisto nič zapleten.

Kako dobro posušiti solato in zakaj je to sploh pomembno
Zagotovo ste tako kot ena izmed naših bralk že videli po trgovinah plastično posodo za sušenje solate. In morda ste se že vprašali, zakaj bi to sploh potrebovali?
Sestavine
- 1 kg jabolk
- 2,5 dl vode (uporabimo lahko tudi jabolčni sok ali jabolčnik)
- sok 1–2 limon
- cimetova skorjica
- nekaj klinčkov
- 1 noževa konica mletega pimenta
- 150–200 g belega ali rjavega sladkorja (odvisno od sladkosti jabolk)
Postopek
Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča, nato jih narežemo na krhlje in pokapamo z limonovim sokom.
Jabolčne krhlje zavremo z vodo in začimbami. Temperaturo znižamo in jabolka skuhamo do mehkega. Nato odstranimo cimetovo skorjico in klinčke ter sadno maso piriramo.
Jabolčno maso damo spet v lonec, dodamo sladkor in med stalnim mešanjem pri nizki temperaturi kuhljamo toliko časa, da zmes postane kašasta. Vrelo jabolčno čežano napolnimo v čiste kozarce, ki jih takoj zapremo.
Nasvet
Jabolčna čežana izvrstno tekne, če jo ponudimo toplo s kockami belega kruha, ki smo jih popražili na maslu in potresli s cimetovim sladkorjem. Čežano lahko uporabimo tudi hladno kot prilogo k različnim mesnim jedem. Vmešamo jo lahko tudi v krompirjev pire: iz 500 g krompirja pripravimo pire in mu primešamo 150 g čežane. Tako pripravljen pire nabrizgamo v pekač in ga v pečici pod žarom pečemo, da vršički porjavijo.