
Čokoladni venec z malinami in lešniki
Čudovit čokoladni venec je najboljši še topel!
Čokoladni venec z malinami in lešniki
Čudovit čokoladni venec je najboljši še topel!

Sestavine
testo
- 2 zavitka suhega kvasa
- 600 g gladke moke
- 50 g rjavega sladkorja
- 4 dl mlačnega mleka
- 50 g stopljenega masla
- 1 veliko jajce
- 1 žlička soli
nadev
- 200 g čokoladno-lešnikovega namaza
- 200 g malin
- 1–2 žlici nasekljanih lešnikov
- 1 žlica sladkorja
- olje za premaz folije
- moka za delovno površino
- maslo, lešnikov namaz in malinova marmelada, ko postrežemo

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
testo
- 2 zavitka suhega kvasa
- 600 g gladke moke
- 50 g rjavega sladkorja
- 4 dl mlačnega mleka
- 50 g stopljenega masla
- 1 veliko jajce
- 1 žlička soli
nadev
- 200 g čokoladno-lešnikovega namaza
- 200 g malin
- 1–2 žlici nasekljanih lešnikov
- 1 žlica sladkorja
- olje za premaz folije
- moka za delovno površino
- maslo, lešnikov namaz in malinova marmelada, ko postrežemo
Postopek
Dan pred peko venca v veliki skledi zmešamo suhi kvas s 400 g moke, sladkorjem in žličko soli. V drugi skledi zmešamo mleko s stopljenim maslom in jajcem. Mlečno mešanico vlijemo med suhe sestavine in s kuhalnico dobro zmešamo. Skledo pokrijemo z naoljeno kuhinjsko folijo in jo postavimo čez noč v hladilnik. Testo lahko pripravimo tudi prej, vendar največ tri dni pred peko, in ga pustimo v hladilniku.
Pečico segrejemo na 180 °C. V testo vmešamo preostalo moko. Stresemo ga na rahlo pomokano delovno površino in malo pregnetemo, da se dodana moka vmesi v testo. Če je potrebno, vdelamo še malo moke. Testo razvaljamo v pravokotnik, velik 50 x 30 cm, in ga premažemo s čokoladno-lešnikovim namazom. Potresemo ga z malinami in jih z roko rahlo vtisnemo v namaz, da se sprimejo s testom.
Testo tesno zavijemo v zvitek. Z ostrim nožem, ki smo ga pomokali, zvitek vzdolžno prerežemo, vendar ne čisto do konca, tako da se oba dela še držita. Razrezan zvitek zasukamo in oblikujemo v venec, konce pa stisnemo, da se zlepijo. Venec položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, potresemo z lešniki in sladkorjem ter pečemo 30 do 40 minut.
Nekoliko ga ohladimo in postrežemo še mlačnega z maslom, malinovo marmelado in po želji še z lešnikovim namazom.