
Lešnikova zmrzlina s čokoladno vinsko omako
Lešniki, čokolada in še vinska omaka - sliši se kot odlična ideja!
Lešnikova zmrzlina s čokoladno vinsko omako
Lešniki, čokolada in še vinska omaka - sliši se kot odlična ideja!

Sestavine
- 100 g praženih lešnikov
- 4 dl sladke smetane
- 1 žlica sladkorja
- 80 g rjavega sladkorja
- 3 rumenjaki
- 5 žlic desertnega vina (marsala, prošek)
omaka
- 4 žlice čokoladno-lešnikovega namaza
- 2 žlici desertnega vina (marsala, prošek)
- 2 žlički kave instant, raztopljene v 2 žlicah vrele vode

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
- 100 g praženih lešnikov
- 4 dl sladke smetane
- 1 žlica sladkorja
- 80 g rjavega sladkorja
- 3 rumenjaki
- 5 žlic desertnega vina (marsala, prošek)
omaka
- 4 žlice čokoladno-lešnikovega namaza
- 2 žlici desertnega vina (marsala, prošek)
- 2 žlički kave instant, raztopljene v 2 žlicah vrele vode
Postopek
Sestavine za omako damo v majhno kozico, ob mešanju zavremo, nato popolnoma ohladimo. Dobili bomo gosto svetlečo omako.
Lešnike, razen ene žlice, zmeljemo, prihranjeno žlico lešnikov pa grobo nasekljamo. Sladko smetano rahlo stepemo z žlico sladkorja. Rjavi sladkor počasi zavremo z decilitrom vode. Ko se sladkor raztopi, temperaturo zvišamo in pustimo, da sirup vre eno minuto, nato ga odstavimo.
Dva modelčka obložimo s prozorno folijo. V skledo, ki jo postavimo nad vrelo vodo, damo rumenjake in desertno vino ter stepamo, da se masa začne zgoščevati in peniti. Nadaljujemo stepanje in pri tem počasi v maso vlivamo sladkorni sirup. Stepamo še približno 5 minut, da masa postane zelo gosta in obdrži svojo obliko. Ko po njej potegnemo z žlico, se mora v masi ohraniti sled. Skledo odstavimo z vodne kopeli in maso stepamo toliko časa, da se ohladi. Dodamo ji stepeno smetano, ponovno jo stepemo, nato v maso z žlico ali metlico počasi vmešamo zmlete lešnike.
Polovico o make v mešamo v maso, nato jo razdelimo v dva modelčka, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v zamrzovalnik za najmanj 4 ure, še bolje kar čez noč. Če nam kaj mase ostane, jo lahko zamrznemo posebej ali pa napolnimo še en modelček.
Zmrzlino zvrnemo na krožnik, počakamo 10 minut, da se nekoliko zmehča, posujemo jo z nasekljanimi lešniki, prelijemo s preostalo omako in postrežemo.