
Hrenova juha z zelenjavnimi cmoki
Hrenova juha z zelenjavnimi cmoki

Sestavine
- 250 g hrena
- 5 dl goveje juhe
- 250 g kisle smetane
- 250 g sladke smetane
- 2 žlici masla
- narezan drobnjak in hren za posip
cmoki
- sol
- poper
- 1 korenček
- 1 rumena koleraba
- 1 peteršiljev koren
- 2 žlici drobno nasekljanega (samo zelenega dela) pora
- 1–2 žlici žemeljnih drobtin
- 1 jajce

Osvežitev, ki je lahko veliko več kot le zamrznjena voda
Led je nepogrešljiv spremljevalec toplih dni, a zakaj bi ostali pri klasičnih ledenih kockah, če lahko iz njih naredimo pravi mali kulinarični dodatek? Led lahko postane sestavina, ki pijači doda okus, barvo in značaj.

Trojni spektakel v Krškem: BBQ, pica in spidvej
V Krškem je potekal prvi BBQ & Speedway festival s celodnevnim programom, ki je zajemal mednarodne tekme v peki steakov, burgerjev in pic.

Razkrivamo: toliko kalorij ima dejansko poletni koktajl Aperol Spritz
Aperol Spritz je postal nepogrešljiv del poletnih druženj. Toda ste se že kdaj vprašali, koliko kalorij dejansko vsebuje ta priljubljeni italijanski koktajl?
Sestavine
- 250 g hrena
- 5 dl goveje juhe
- 250 g kisle smetane
- 250 g sladke smetane
- 2 žlici masla
- narezan drobnjak in hren za posip
cmoki
- sol
- poper
- 1 korenček
- 1 rumena koleraba
- 1 peteršiljev koren
- 2 žlici drobno nasekljanega (samo zelenega dela) pora
- 1–2 žlici žemeljnih drobtin
- 1 jajce
Postopek
Zelenjavo za cmoke operemo, olupimo, narežemo na drobne kocke, blanširamo v rahlo osoljeni vodi in splaknemo z mrzlo vodo. Vse sestavine za cmoke v skledi zmešamo ter začinimo s soljo in poprom. Iz mase z mokrimi rokami oblikujemo 8 manjših cmokov. V rahlo osoljeni vodi jih kuhljamo približno 10 minut.
Hren olupimo in drobno nastrgamo. V kozico nalijemo govejo juho. Dodamo hren in obe vrsti smetane ter začinimo s soljo in poprom. Juho zmešamo z metlico za sneg in zavremo. S paličnim mešalnikom vmešamo 2 žlici masla in juho po okusu dodatno začinimo.
Cmoke s penovko poberemo iz vode, jih dobro odcedimo in razdelimo v jušne krožnike. Dolijemo hrenovo juho, potresemo z drobnjakom in hrenom ter postrežemo.