
Grška nabodala s svinjino, grška solata in riž
Grška nabodala s svinjino, grška solata in riž

Sestavine
- 1 strok česna
- 4 žlice oljčnega olja
- lupinica in sok ½ limone
- sol
- poper
- ¾ žličke suhega origana
- 250 g pustega svinjskega fileja
- 2 čebuli
- 85 g rjavega riža basmati
- ½ žličke posušene mete
- 1 žlička zelenjavne jušne osnove v prahu
- 2 žlici nasekljanega svežega kopra
- 3 paradižniki
- 10 cm velik kos kumare
- pest črnih oliv kalamata
- 1 žlička rdečega vinskega kisa
- 25 g sira feta

Decanter 2025: Slovenska vina prejela rekordno število priznanj
Znani so rezultati mednarodnega vinskega ocenjevanja Decanter World Wine Awards 2025. Zlato medaljo je prejelo 13 slovenskih vin, kar je največ doslej. Eno vino je prejelo tudi nagrado "Best in Show".

Sadna piva: poletna osvežitev s sadno dušo
Sadna piva družujejo sadno svežino z značajem piva, zaradi česar navdušujejo tako izkušene pivoljube kot radovedne začetnike

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru od 8. do 10. avgusta 2025 za ljubitelje countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot
Sestavine
- 1 strok česna
- 4 žlice oljčnega olja
- lupinica in sok ½ limone
- sol
- poper
- ¾ žličke suhega origana
- 250 g pustega svinjskega fileja
- 2 čebuli
- 85 g rjavega riža basmati
- ½ žličke posušene mete
- 1 žlička zelenjavne jušne osnove v prahu
- 2 žlici nasekljanega svežega kopra
- 3 paradižniki
- 10 cm velik kos kumare
- pest črnih oliv kalamata
- 1 žlička rdečega vinskega kisa
- 25 g sira feta
Postopek
Česen drobno naribamo in ga v veliki skledi zmešamo z 2 žlicama olja, limonovo lupinico in 1 žlico soka, obilo popra in ½ žličke origana. Dodamo na koščke narezano svinjino in pomešamo, da je meso dobro obdano z marinado. Pustimo, da se marinira 30 minut.
Eno čebulo drobno sesekljamo. V oplasteni ponvi segrejemo 1 žlico olja in dodamo čebulo, pokrijemo in dušimo 5 minut, nato odkrijemo in vmešamo riž, suho meto in jušno osnovo v prahu. Prilijemo 3 dl vrele vode, pokrijemo in kuhamo 30 do 35 minut, da riž vpije tekočino in se zmehča. Vmešamo koper in malo limonovega soka.
Medtem segrejemo žar (lahko v pečici). Svinjino nanizamo na 2 nabodali. Za solato drugo čebulo razpolovimo in narežemo na lističe, paradižnik in kumaro pa na kockice ter v veliki skledi zmešamo z razpolovljenimi olivami, preostalim origanom, kisom, preostalim oljem in še malo limonovega soka. Razdelimo na 2 krožnika in posujemo z nadrobljeno feto.
Nabodala pečemo približno 4 minute na vsaki strani, da je meso skoz in skoz pečeno, a še sočno. Ponudimo s solato in rižem.