
Hladna zelenjavna juha s kruhovimi kockami
Hladna zelenjavna juha s kruhovimi kockami

Sestavine
- 2 očiščeni stebli belušne zelene z listi
- 1 zelena paprika brez peclja, semen in vmesnih kožic
- 350 g očiščenih bučk
- 120 g toasta brez skorje
- 1 očiščen strok zelenega čilija
- 4 stroki česna
- 1 žlička kristalnega sladkorja
- 150 g rahlo prepraženih orehovih jedrc
- 200 g mlade špinače
- 25 g lističev bazilike
- 20 g peteršiljevih lističev
- 4 žlice belega vinskega kisa
- 2,2 dl oljčnega olja
- 1 dl navadnega jogurta
- 3,5 dl bistre zelenjavne juhe
- 250 g ledenih kock
- 2 žlički soli
- poper
kruhove kocke
- 150 g črnega kruha (narezanega na 1 cm velike kocke)
- 4 žlice oljčnega olja
- sol

Štiri preproste testeninske solate za vsak okus
Testenine za ljubitelje solat ali solate za ljubitelje testenin? Kakorkoli obrnemo, bodo z dobro testeninsko solato zadovoljni vsi.

Picerija Škufca na Prevaljah: več kot 40 let tradicije
Obiskali smo popolnoma prenovljeno picerijo Škufca, ki so jo poplave leta 2023 dobesedno odplaknile.

Vrtnice niso le za v vazo: poskusite te slastne recepte
Če se vam zdi naslov presenetljiv, je to le dokaz, da živimo v delu sveta, kjer smo pozabili na zdravilnost in kulinarične užitke, ki nam jih ponujajo vrtnice.
Sestavine
- 2 očiščeni stebli belušne zelene z listi
- 1 zelena paprika brez peclja, semen in vmesnih kožic
- 350 g očiščenih bučk
- 120 g toasta brez skorje
- 1 očiščen strok zelenega čilija
- 4 stroki česna
- 1 žlička kristalnega sladkorja
- 150 g rahlo prepraženih orehovih jedrc
- 200 g mlade špinače
- 25 g lističev bazilike
- 20 g peteršiljevih lističev
- 4 žlice belega vinskega kisa
- 2,2 dl oljčnega olja
- 1 dl navadnega jogurta
- 3,5 dl bistre zelenjavne juhe
- 250 g ledenih kock
- 2 žlički soli
- poper
kruhove kocke
- 150 g črnega kruha (narezanega na 1 cm velike kocke)
- 4 žlice oljčnega olja
- sol
Postopek
Grobo narežemo zeleno, papriko, bučke, toast, čili in česen. Vse sestavine stresemo v posodo sekljalnika. Dodamo kristalni sladkor, orehova jedrca, špinačo, baziliko, peteršilj, kis, olje, jogurt, zelenjavno juho, polovično količino ledenih kock, sol in poper ter vse dobro sesekljamo. Po potrebi dodamo nekaj juhe, da dobimo želeno gostoto; po okusu začinimo.
Na koncu dodamo še preostale ledene kocke, na hitro zmiksamo in juho nalijemo v krožnike. Zraven odlično teknejo kocke črnega kruha, ki jih prepražimo na oljčnem olju in rahlo posolimo. Juho po želji pokapamo z oljčnim oljem.