
Zelenina solata s parmezanom, orehi in peteršiljem
Okusna solata, ki vas nasiti.
Zelenina solata s parmezanom, orehi in peteršiljem
Okusna solata, ki vas nasiti.

Sestavine
- 1 limona
- ½ gomolja zelene
- 2 stebli stebelne zelene iz notranjosti šopa
- pest peteršiljevih listov
- pest rahlo prepraženih orehovih polovic
- 1 žlica oljčnega olja
- poper
- 50 g lističev parmezana
- oljčno olje za pokapanje
preliv
- sol
- 1 žlica polnozrnate gorčice
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica šerijevega kisa (ali vinskega)
- 1 žlica vode

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 1 limona
- ½ gomolja zelene
- 2 stebli stebelne zelene iz notranjosti šopa
- pest peteršiljevih listov
- pest rahlo prepraženih orehovih polovic
- 1 žlica oljčnega olja
- poper
- 50 g lističev parmezana
- oljčno olje za pokapanje
preliv
- sol
- 1 žlica polnozrnate gorčice
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica šerijevega kisa (ali vinskega)
- 1 žlica vode
Postopek
Vse sestavine za preliv stepemo in prihranimo. Gomolj zelene olupimo in narežemo na šest delov. V solatno skledo iztisnemo sok ene limone. Z lupilnikom zelenjave nad solatno skledo gomolj zelene narežemo na čim tanjše ostružke in jih takoj zmešamo z limonovim sokom.
Tanko narežemo tudi stebla zelene, liste pa natrgamo in prihranimo za okras. Vse sestavine za solato, razen parmezana, zmešamo z zeleno. Solato razdelimo na krožnike in posujemo z lističi parmezana in prihranjenimi listi zelene. Pred postrežbo solato pokapljamo s prelivom in še z malo oljčnega olja.