
Hladna marelična juha s piščancem
Hladna marelična juha s piščancem

Sestavine
- 500 g zrelih marelic
- 4 šalotke ali 1 debelejša čebula
- oljčno olje
- ščepec sladkorja
- 2 žlici vloženega zelenega popra
- 250 g piščančjih prsi
- 1 liter kokošje juhe (lahko iz kocke)
- noževa konica kajenskega popra
- kanček vinskega kisa
- sol
- koriander za okras
Preberite tudi

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi bi se težko odrekli nabiranju divjih rastlin. Vseeno je dobro, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje in uporabo divjih rastlin.

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.
Sestavine
- 500 g zrelih marelic
- 4 šalotke ali 1 debelejša čebula
- oljčno olje
- ščepec sladkorja
- 2 žlici vloženega zelenega popra
- 250 g piščančjih prsi
- 1 liter kokošje juhe (lahko iz kocke)
- noževa konica kajenskega popra
- kanček vinskega kisa
- sol
- koriander za okras
Postopek
Marelice operemo, razpolovimo in odstranimo koščice. Šalotko olupimo in drobno nasekljamo.
V kozici segrejemo kanček oljčnega olja in na njem do mehkega zarumenimo nasekljano šalotko. Potresemo jo s ščepcem sladkorja in poprovimi zrni. Piščančje meso skrbno očistimo in narežemo na drobne kocke ali ozke trakove. Meso dodamo k šalotki in na blagem ognju dušimo približno 10 minut.
V kozico dodamo še marelice, pretresemo in dolijemo kokošjo juho. Nato juho zavremo, odstavimo, začinimo s kajenskim poprom, kisom in soljo ter postavimo na hladno. Preden marelično juho postrežemo, jo rahlo pokapamo z oljčnim oljem in kisom ter po želji okrasimo s koriandrom.