
Hladna marelična juha s piščancem
Hladna marelična juha s piščancem

Sestavine
- 500 g zrelih marelic
- 4 šalotke ali 1 debelejša čebula
- oljčno olje
- ščepec sladkorja
- 2 žlici vloženega zelenega popra
- 250 g piščančjih prsi
- 1 liter kokošje juhe (lahko iz kocke)
- noževa konica kajenskega popra
- kanček vinskega kisa
- sol
- koriander za okras

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 500 g zrelih marelic
- 4 šalotke ali 1 debelejša čebula
- oljčno olje
- ščepec sladkorja
- 2 žlici vloženega zelenega popra
- 250 g piščančjih prsi
- 1 liter kokošje juhe (lahko iz kocke)
- noževa konica kajenskega popra
- kanček vinskega kisa
- sol
- koriander za okras
Postopek
Marelice operemo, razpolovimo in odstranimo koščice. Šalotko olupimo in drobno nasekljamo.
V kozici segrejemo kanček oljčnega olja in na njem do mehkega zarumenimo nasekljano šalotko. Potresemo jo s ščepcem sladkorja in poprovimi zrni. Piščančje meso skrbno očistimo in narežemo na drobne kocke ali ozke trakove. Meso dodamo k šalotki in na blagem ognju dušimo približno 10 minut.
V kozico dodamo še marelice, pretresemo in dolijemo kokošjo juho. Nato juho zavremo, odstavimo, začinimo s kajenskim poprom, kisom in soljo ter postavimo na hladno. Preden marelično juho postrežemo, jo rahlo pokapamo z oljčnim oljem in kisom ter po želji okrasimo s koriandrom.