
Hitro pečeno jagnječje stegno
Hitro pečeno jagnječje stegno

Sestavine
- jagnječje stegno, težko pribl. 2 kg
- 2 žlici repičnega olja
- 2 žlički strtih kuminovih semen
- 1 žlica nasekljanih timijanovih lističev
- velik šopek peteršilja
- poper
zelena omaka z mangom
- sol
- 3 pesti koriandrovih lističev
- 1 pest metinih lističev
- 1 zelen čili
- 1 majhen zrel mango
- ½ žličke rjavega sladkorja
- sok ½ limone
- 1 žlica navadnega jogurta
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
- jagnječje stegno, težko pribl. 2 kg
- 2 žlici repičnega olja
- 2 žlički strtih kuminovih semen
- 1 žlica nasekljanih timijanovih lističev
- velik šopek peteršilja
- poper
zelena omaka z mangom
- sol
- 3 pesti koriandrovih lističev
- 1 pest metinih lističev
- 1 zelen čili
- 1 majhen zrel mango
- ½ žličke rjavega sladkorja
- sok ½ limone
- 1 žlica navadnega jogurta
Postopek
Mesarja prosimo, da nam stegno razpre in odstrani kost, tako da dobimo tanjši kos mesa. Iz hladilnika ga vzamemo vsaj eno uro pred peko, da doseže sobno temperaturo. Spečemo ga lahko v pečici ali na žaru. Pečico segrejemo na 220 °C. V skodeli zmešamo olje s kumino, timijanom, peteršiljem in z veliko soli in popra. To zmes utremo v meso, da je z vseh strani dobro začinjeno (to lahko naredimo tudi dan pred peko).
Če meso pečemo na žaru, počakamo, da plameni ugasnejo in se oglje razžari. Meso postavimo na rešetko s kožno stranjo navzdol in pečemo 15 minut, nato ga obrnemo in pečemo še 15 minut, če želimo rožnato pečeno, ali 20 minut, če želimo prepečeno meso. Postavimo ga na pladenj, pokrijemo s folijo in pustimo 15 minut počivati. Če jagenjčka pečemo v pečici, ga položimo na nizek pekač, pečemo 15 minut, ga obrnemo, temperaturo v pečici zmanjšamo na 180 °C in pečemo še 15 minut. Pustimo ga počivati 15 minut in narežemo na rezine.
Medtem pripravimo omako. Mango olupimo in nasekljamo, čiliju odstranimo semena in ga tudi nasekljamo. V sekljalniku gladko sesekljamo vse sestavine razen jogurta. Zmes preložimo v skledo in vmešamo jogurt. Solimo in postavimo v hladilnik do postrežbe. Meso prelijemo s sokom, ki se je izločil med počivanjem in postrežemo s pečenim krompirjem, sezonsko zelenjavo in zeleno omako.