
Pečeno jagnječje stegno z brinovimi jagodami in rožmarinom
Pečeno jagnječje stegno z brinovimi jagodami in rožmarinom

Sestavine
- 1 jagnječje stegno, težko pribl. 3 kg
- 3 stroki česna
- 1 žlička zrn črnega popra
- 3 brinove jagode
- 2 vejici rožmarina
- pribl. 2 žlici oljčnega olja
- 2,5 dl belega vina
- sol

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
- 1 jagnječje stegno, težko pribl. 3 kg
- 3 stroki česna
- 1 žlička zrn črnega popra
- 3 brinove jagode
- 2 vejici rožmarina
- pribl. 2 žlici oljčnega olja
- 2,5 dl belega vina
- sol
Postopek
Olupljen česen, poprova zrna in brinove jagode stremo. Iz rožmarinovih vejic osmukamo iglice in jih sesekljamo. Česen, poper, brinove jagode in rožmarin zmešamo s toliko oljčnega olja (približno 1 žlica), da dobimo pasto. Jagnječje stegno vzamemo iz hladilnika, ga solimo in močno natremo z začimbno pasto. Počakamo približno eno uro, da meso doseže sobno temperaturo. Pečico segrejemo na 190 °C.
Meso položimo v naoljen pekač in pečemo 1 uro in 45 minut. Vzamemo ga iz pekača, zavijemo v aluminijasto folijo in ga pustimo počivati najmanj pol ure. Tako pečen jagenjček je rahlo rožnat v sredini. Če želimo bolj pečeno meso, ga pustimo v pečici 2 uri in nato pustimo počivati pol ure.
Iz pekača odstranimo čim več maščobe, položimo ga na ploščo štedilnika in postrgamo vse zapečene dele. Dolijemo vino, zavremo in malo pokuhamo. S kuhalnico postrgamo še morebitne preostale zapečene dele. Omako solimo in precedimo v kozico. Spočito jagnjetino narežemo, sokove, ki so se izločili iz mesa, pa vlijemo v omako. Omako še enkrat segrejemo in postrežemo z jagnječjo pečenko.