
Grahovi ravioli s paradižnikovo omako
Ravioli iz polnozrnate moke
Grahovi ravioli s paradižnikovo omako
Ravioli iz polnozrnate moke

Sestavine
testo za rezance
- 300 g polnovredne moke (sveže zmlete)
- 3 rumenjaki
- 2 žlici oljčnega olja
- ščepec muškatnega oreška
- 1,5 dl mlačne vode
- jajce za premaz
nadev
- 1 jajce
- 125 g zamrznjenega graha
- 4 šalotke
- 60 g zelenih oliv
- 60 g črnih oliv
- 1 vejica timijana
- 1 vejica origana
- 2 vejici peteršilja
- sveže zmlet poper
paradižnikova omaka
- sol
- 6–8 mesnatih paradižnikov
- 1,5 dl oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- majhen šopek bazilike
- 1 strok česna
- sveže mlet poper
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
testo za rezance
- 300 g polnovredne moke (sveže zmlete)
- 3 rumenjaki
- 2 žlici oljčnega olja
- ščepec muškatnega oreška
- 1,5 dl mlačne vode
- jajce za premaz
nadev
- 1 jajce
- 125 g zamrznjenega graha
- 4 šalotke
- 60 g zelenih oliv
- 60 g črnih oliv
- 1 vejica timijana
- 1 vejica origana
- 2 vejici peteršilja
- sveže zmlet poper
paradižnikova omaka
- sol
- 6–8 mesnatih paradižnikov
- 1,5 dl oljčnega olja
- 1 rdeča čebula
- majhen šopek bazilike
- 1 strok česna
- sveže mlet poper
Postopek
Vse sestavine za testo zmešamo in dobro pregnetemo. Testo pokrijemo s prozorno folijo in pustimo počivati 2 uri.

Nadev za raviole pripravimo tako, da stresemo grah v posodo mešalnika in zmiksamo. Šalotke olupimo in drobno narežemo. Olive razpolovimo, odstranimo koščice in prav tako drobno narežemo. Zeliščne vejice osmukamo in lističe drobno narežemo. Omenjene sestavine damo v skledo, dodamo jajce, začinimo s soljo in poprom ter zmešamo.
Paradižnik blanširamo, olupimo, razrežemo na četrtine in odstranimo semenje; sok prestrežemo in prihranimo. Čebulo olupimo in narežemo na rezine. Z bazilikove vejice osmukamo lističe. Česnov strok drobno narežemo.
Testo tanko razvaljamo in razrežemo na primerno velike kvadratke; robove premažemo z jajcem. Nadev porazdelimo na polovico kvadratkov, pokrijemo s praznimi kvadratki in robove dobro stisnemo. Raviole kuhljamo 10 do 12 minut v rahlo vreli osoljeni vodi; 5 minut jih pustimo še v posodi.

Medtem pripravimo paradižnikovo omako. V kozici zarumenimo čebulo na vročem oljčnem olju. Dodamo narezan paradižnik in prihranjen paradižnikov sok; začinimo s česnom, soljo in poprom. Kuhljamo previdno, da ostanejo paradižnikove četrtine cele. Na koncu dodamo še lističe bazilike. Raviole s penovko poberemo iz vode, dobro odcedimo in postrežemo s pripravljeno paradižnikovo omako.