
Zelena solata z vinaigretsko omako z olivami
Vinaigretska omaka izboljša in popestri solato.
Zelena solata z vinaigretsko omako z olivami
Vinaigretska omaka izboljša in popestri solato.

Sestavine
- 1 glava poljubne zelene solate
- 10 črnih oliv kalamata
- 5 žlic rdečega vinskega kisa
- 2 žlički dijonske gorčice
- 8 žlic oljčnega olja
- 1 manjša šalotka
- 2 žlički nasekljanega svežega timijana
- groba sol
- sveže zmleti poper
- parmezan za posip
- olive za okras

5 načinov, kako pripraviti piščanca poleti
Piščančje meso je zaradi svoje nežne teksture, nizke vsebnosti maščob in vsestranske uporabe ena najbolj priročnih sestavin poletne kuhinje.

Slasten namaz iz pečenih paprik
To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok
Sestavine
- 1 glava poljubne zelene solate
- 10 črnih oliv kalamata
- 5 žlic rdečega vinskega kisa
- 2 žlički dijonske gorčice
- 8 žlic oljčnega olja
- 1 manjša šalotka
- 2 žlički nasekljanega svežega timijana
- groba sol
- sveže zmleti poper
- parmezan za posip
- olive za okras
Postopek
Solato očistimo, liste natrgamo, operemo in osušimo. Olive osušimo, razkoščičimo in narežemo. Šalotko olupimo in drobno nasekljamo. V mešalniku sesekljamo olive s kisom in gorčico. Postopoma dodajamo oljčno olje, da dobimo fino emulzijo. Preložimo jo v manjšo skledo in vanjo vmešamo šalotko in timijan. Solimo in popramo.
Solato prelijemo z vinaigretsko omako in nežno premešamo. Razdelimo na krožnike in potresemo z sveže nastrganim parmezanom in na rezinice narezanimi olivami.
Nasvet
Vinaigretsko omako z olivami lahko hranimo v hladilniku en teden. Lahko jo postrežemo tudi ob pečenem piščancu ali lososu.