
Zelena solata z vinaigretsko omako z olivami
Vinaigretska omaka izboljša in popestri solato.
Zelena solata z vinaigretsko omako z olivami
Vinaigretska omaka izboljša in popestri solato.

Sestavine
- 1 glava poljubne zelene solate
- 10 črnih oliv kalamata
- 5 žlic rdečega vinskega kisa
- 2 žlički dijonske gorčice
- 8 žlic oljčnega olja
- 1 manjša šalotka
- 2 žlički nasekljanega svežega timijana
- groba sol
- sveže zmleti poper
- parmezan za posip
- olive za okras

Vikend sladice brez peke: 4 poletni recepti, ki vas bodo rešili vročine (in navdušili)
Sladice brez peke so popolna rešitev za vroče dni. Odkrijte preproste recepte, ki navdušijo brez prižiganja pečice!

Preprosto kosilo z okusom morja in vina
Jed za vse, ki obožujete testenine, morsko hrano in preproste obroke polnega okusa. Prava izbira za tiste dni, ko nimamo časa, a si vseeno želimo pojesti nekaj za dušo. Tekst: V. M.

5 trikov za božanski pečen krompir
Pečen krompir je zagotovo ena najbolj priljubljenih domačih jedi, sploh če je pravilno pečen in dobro začinjen.
Sestavine
- 1 glava poljubne zelene solate
- 10 črnih oliv kalamata
- 5 žlic rdečega vinskega kisa
- 2 žlički dijonske gorčice
- 8 žlic oljčnega olja
- 1 manjša šalotka
- 2 žlički nasekljanega svežega timijana
- groba sol
- sveže zmleti poper
- parmezan za posip
- olive za okras
Postopek
Solato očistimo, liste natrgamo, operemo in osušimo. Olive osušimo, razkoščičimo in narežemo. Šalotko olupimo in drobno nasekljamo. V mešalniku sesekljamo olive s kisom in gorčico. Postopoma dodajamo oljčno olje, da dobimo fino emulzijo. Preložimo jo v manjšo skledo in vanjo vmešamo šalotko in timijan. Solimo in popramo.
Solato prelijemo z vinaigretsko omako in nežno premešamo. Razdelimo na krožnike in potresemo z sveže nastrganim parmezanom in na rezinice narezanimi olivami.
Nasvet
Vinaigretsko omako z olivami lahko hranimo v hladilniku en teden. Lahko jo postrežemo tudi ob pečenem piščancu ali lososu.