
Ribji paprikaš
Ribji paprikaš

Sestavine
- za 4- do 5-litrski kotliček:
- 2 kg krapa (2 srednje veliki ribi)
- 1,5 kg čebule
- 1 strok česna
- 1 dl olja
- 100 g sladke mlete rdeče paprike
- 30 g zdrobljene pekoče paprike
- sol
- mleti poper
- poper v zrnu
- 1 lovorov list
- šopek svežega peteršilja
- 5 žlic paradižnikove mezge
- 1 pekoči feferon
- limonov sok
- 2 dl belega vina

Kaj bo danes za kosilo? Tole odlično jed smo izbrali za vas
Dovolite nam, da vam tu in tam pomagamo razrešiti večno dilemo – kaj bo za kosilo. Izbrali smo odlično kosilo s piščancem, pripravljeno v manj kot 45 minutah.

Kremšnitina sestrična? Spoznajte mille-feuille ali tisočlistno rezino
So Francozi nesporni prvaki v slaščičarstvu? Ko se mille-feuille ali tisočlistna rezina v ustih zdrobi v tisoče maslenih konfetov, se nam že zdi tako.

Popolna slaščičarska krema
Slaščičarska krema (francosko crème patissière) je ena od osnov, brez katerih pri pripravi kremnih slaščic ne gre (če seveda ne iščemo bližnjic s kupljenimi kremami).
Sestavine
- za 4- do 5-litrski kotliček:
- 2 kg krapa (2 srednje veliki ribi)
- 1,5 kg čebule
- 1 strok česna
- 1 dl olja
- 100 g sladke mlete rdeče paprike
- 30 g zdrobljene pekoče paprike
- sol
- mleti poper
- poper v zrnu
- 1 lovorov list
- šopek svežega peteršilja
- 5 žlic paradižnikove mezge
- 1 pekoči feferon
- limonov sok
- 2 dl belega vina
Postopek
Ribo očistimo, operemo, filiramo in narežemo na kose. Posolimo jih, pokapamo z limonovim sokom in pustimo stati eno uro. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo.
V kotličku na segretem olju pražimo čebulo in česen. Ko čebula oveni, prilijemo malo vode in dušimo tako dolgo, da se čebula popolnoma razkuha. Nato jo zalijemo z vodo in dodamo sladko rdečo mleto papriko, sol, poper v zrnu in paradižnikovo mezgo. Še nekaj minut kuhamo, nato v omako položimo ribo (glave tudi) in kuhamo na zmernem ognju. Pazimo, da ogenj ni premočen, da se riba ne razkuha. Paprikaša ne mešamo s kuhalnico, temveč občasno le zavrtimo ali zamajamo kotliček. Dodamo mleti poper, drobljeno pekočo papriko, pekoč feferon in lovorov list. Na zmernem ognju kuhamo približno pol ure. Čebula mora biti popolnoma razkuhana, da se sploh ne opazi. Malo pred koncem kuhanja prilijemo še belo vino in dodamo sesekljan peteršilj.